Poslali tim lekara u neprijateljsku državu, ali je bilo kasno

Izvor: B92, 28.Maj.2020, 11:09

Poslali tim lekara u neprijateljsku državu, ali je bilo kasno

Jerusalim -- Izraelski lekari poslati su u neprijateljsku državu Sudan u pokušaju da spasu život jedne diplomatkinje zaražene kovidom 19 ali nisu stigli na vreme.

Sudanska diplomatkinja Nadžva Gadaheldam koja je ranije radila u UN i posle bila bliski savetnik lidera Sudana Abdel Fataha al Burhana imala je ključnu ulogu u uspostavljanju veza između Jerusalima i Kartuma, decenijskih neprijatelja.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i Al Burhan sastali su se u februaru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Ugandi, što se smatralo poboljšavanjem odnosa između dve zemlje koje su još zvanično u ratu, navodi izraelski TV Kanal 13.

Za pokušaj spasavanja diplomatkinje javnost po svoj prilici ne bi saznala da let aviona nije zabeležen na sajtu za praćanje letelica. Bilo je to prvi put da se saznalo za direktan let između dve zemlje.

Avion je sleteo u Kartum u utorak i u njemu su bili diplomatski zvaničnici, lekari i medicinska oprema.

Bilo je planirano da se obolela žena prebaci u Izrael ali su lekari stigli kasno jer je već bila u kritičnom stanju.

Preminula je za manje od 24 sata od dolaska izraelskog tima od komplikacija prouzokovanih infekcijom, posle samo nekoliko dana otkako se razbolela od kovida-19.

U februaru u Ugandi Netanjahu je razgovarao o normalizaciji veza sa Sudanom, većinom arapskom i muslimanskom zemljom, u okviru posete drugim afričkim državama u cilju poboljšanja diplomatskih odnosa.

Netanjahu je taj sastanak označio velikim diplomatskim dostignućem pred parlamentarne izbore u martu.

Izrael i Sudan "diskustuju o brzoj normalizaciji", rekao je tada Netanjahu ali je kasnije sudanska vlada saopštila da Al Burhan nije to obećao premijeru Izraela i sastanak označio ličnom inicijativom.

Ipak posle sastanka dozvoljeno je izraelskim avionima da lete kroz sudanski vazdušni prostor.

Sudan koji je dugo član Arapske lige pridružio se ostalim zemljama članicama i odbacio bliskoistočni mirovni plan administracije predsednika SAD Donalda Trampa za koji smatra da favorizuje Izrael.

Međutim, za obnovu ekonomije Sudana nova administracija u Kartumu teži da se okončaju sankcije SAD uvedene jer je ta zemlja na listi sponzora terorizma.

Na sednici vlade u nedelju premijer Netanjahu je rekao ministrima da je razgovarao preko telefona sa Al Burhanom da mu čestita praznik Id al Fitr (Ramazanski bajram) i izraelski mediji spekulišu da je tada pomenuta takođe bolest diplomatkinje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.