Poslali preko granice balone s dolarima

Izvor: B92, 30.Apr.2021, 08:10

Poslali preko granice balone s dolarima

Seul -- Aktivistička grupa u Južnoj Koreji je danas saopštila da je pustila balone ka Severnoj Koreji, u kojima se nalaze dolarske novčanice i flajeri.

Time je zapravo prekršen nedavno uveden zakonu koji zabranjuje takve akcije, navodi Rojters.

Park Sang-hak, koji je prebegao iz Severne Koreje 2000. godine i prevodi grupu "Borci za slobodnu Severnu Koreju", rekao je da je u periodu između nedelje i četvrtka pustio deset balona u kojima je bilo 500.000 flajera, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 500 mini knjižica i hiljadu novčanica u apoenima od jednog dolara sa lokacija na granici.

Video snimci i fotografije koje je objavila grupa pokazuju kako Park pušta balone noću i poziva na kraj diktature Kima Džonga Una.

Na snimku se vidi kako Park drži veliki poster na kojima Kim drži projektile u obe ruke, uz slogane da je čovečanstvo osudilo severnokorejskog lidera kao "ludaka koji provocira nuklearnim projektilima, krvlju i znojem gladnog severnokorejskog naroda".

Severna Koreja je osudila flajere i ostale materijale kao neoprostive uvrede vodjstvu države, a Pjongjang je prošle godine upozorio da će to prekinuti komunikaciju sa Južnom Korejom oko pitanja.

Posle žalbi iz Severne Koreje, parlament u Seulu je u decembru izglasao zakon kojim se zabranjuje širenje štampanog materijala, dobara, novca i ostalih predmeta preko teško utvrđene granice.

Međutim, zakon su kritikovali aktivisti za ljudska prava, koji kažu da se uskraćuje sloboda govora po zahtevu severnokorejskog autoritativnog režima. Svako kršnje zakona je u Južnoj Koreji kažnjivo zatvorom od tri godine ili 27.500 dolara. Policija i vojska istražuju izjave grupa, rekao je Ča Deok-čeol, zamenik ministarstva za ujedinjenje, koje nadgleda odnose sa Severnom Korejom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

OVO SE KIMU NEĆE DOPASTI: Aktivisti Južne Koreje poslai na sever gomilu balona sa parama, iako je ta akcija zabranjena zakonom

Izvor: Kurir, 30.Apr.2021

Aktivistička grupa u Južnoj Koreji je danas saopštila da je pustila balone ka Severnoj Koreji, u kojima se nalaze dolarske novčanice i flajeri, prkoseći nedavno uvedenom zakonu koji zabranjuje takve akcije, javlja Rojters.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.