Poruke sa lažnim informacijama uznemirile građane VIDEO

Izvor: B92, 01.Apr.2020, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruke sa lažnim informacijama uznemirile građane VIDEO

U vreme vanrednog stanja širenje panike je jedno od najtežih krivičnih dela. Širenje lažnih poruka u utorak uveče uznemirilo je ljude u Srbiji.

Mnogi su bili preplašeni kada su videli poruke da se uvede 24-časovni policijski čas.

"Postoje servisi za masovno slanje SMS poruka. To se može uraditi preko interneta, jer je internet povezan za mobilnom telefonijom", objašnjava Ivan Jelić, direktor za proizvode i razvoj sajta B92.net.

On je objasnio i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je u većini slučajeva moguće otkriti ko stoji iza lažnih cirkularnih poruka.

"U načelu je uvek proverivo, uvek možete da nađete i utvrdite. Ipak, kod nekih napada, dešava se da IP adrese budu iz drugih zemalja, sa kojima država nema komunikacija", rekao je Jelić.

Nakon spornih poruka, reagovali su zvaničnici da bi sprečili širenje panike.

Za objavljivanje informacije o celodnevnom karantinu uhapšen je Vladimir J., koji je odgovornost za to delo pokušao da prebaci na svoju suprugu, od koje je dobio informaciju.

Opširnije u video-materijalu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.