Poruka za SAD: Preti nepopravljiva šteta, svet nije ring

Izvor: B92, 19.Jun.2018, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruka za SAD: "Preti nepopravljiva šteta, svet nije ring"

Berlin -- Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer izrazio je zabrinutost da bi odnosi Evrope sa Sjedinjenim Američkim Državama mogli da pretrpe "nepopravljivu štetu".

On je pozvao Vašington da na svet ne gleda kao na bokserki ring "u kojem se svako bori protiv svakog".

Štajnmajer je to poručio nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa da uvede tarife na metal koji SAD uvoze iz EU, ali i nakon Trampovih kritika na račun nemačkog političkog rukovodstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi Rojters.

"Manje me brine budućnost američke demokratije nego budućnost našeg transatlantskog partnerstva", rekao je predsednik Nemačke - koji je u dva mandata bio ministar spoljnih poslova - u tekstu pripremljenog govora koji će održati u Los Anđelesu, navodi britanska agencija.

Štajnmajer naglašava da bi "šteta naneta današnjim šokom mogla da bude dublja, dugororočna i, pre svega, nepopravljiva".

"Verujem da su Americi potrebni partneri... Ali, Amerika takvo partnerstvo može da prepozna samo ako "Zapad" vidi više kao mesto u svetu nego kao bokserski ring u kojem se svako bori protiv svakog", zaključio je nemački predsednik.

Tramp je, inače, juče kritikovao Nemačku, gde je koalicija na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel "u škripcu" zbog imigracione politike.

On je, naime na Tviteru napisao da se "nemački građani okreću protiv svog rukovodstva jer migracija trese ionako slabu koaliciju u Berlinu".

"Kriminal u Nemačkoj je u porastu. Velika greška načinjena je širom Evrope primanjem miliona ljudi koji su im tako snažno i nasilno izmenili kulturu", naveo je Tramp na toj društvenoj mreži.

Kancelarka Merkel je odbacila Trampovu tvrdnju da migranti stoje iza bilo kakvog porasta kriminala u Nemačkoj i pri tom ukazala da statitički podaci pokazuju, zapravo, pad kriminala u njenoj zemlji.

Merkel je to rekla u odgovoru na pitanje o nedavnim Trampovim tvitovima s tim u vezi, prenosi Rojters.

"Moj odgovor je da je (nemački) ministar unutrašnjih poslova nedavno predstavio statističke podatke o kriminalu, i oni govore sami za sebe. Vidimo blago pozitivan razvoj. Uvek moramo činiti više u borbi protiv kriminala, ali su brojke veoma ohrabrujuće", rekla je ona, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Statistički podaci objavljeni prošlog meseca pokazali su da je ukupan kriminal u Nemačkoj opao za 9,6 odsto 2017. godine, navodi britanska agencija.

S druge strane, studija iz januara, urađena pod pokroviteljstvom nemačke vlade, pokazala da je nasilni kriminal u zemlji porastao za oko 10 odsto 2015. i 2016. godine, pri čemu je više od 90 odsto kriminala tada pripisano porastu broja mladih tražilaca azila.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Štajnmajer poručuje Vašingtonu: Svet nije bokserski ring

Izvor: RTS, 19.Jun.2018

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer izrazio je zabrinutost da bi odnosi Evrope sa Sjedinjenim Američkim Državama mogli da pretrpe "nepopravljivu štetu" i pozvao Vašington da na svet ne gleda kao na bokserki ring "u kojem se svako bori protiv svakog". ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.