Poruka građanima Hrvatske: Ne igrajte vozić i kaubojski ples

Izvor: B92, 16.Jul.2020, 12:56

Poruka građanima Hrvatske: Ne igrajte "vozić" i "kaubojski ples"

Zagreb -- Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je da Štab civilne zaštite nema nameru da pooštrava mere kada je reč o javnim okupljanjima.

Ali, upozorio je, da na svadbama ne treba igrati ni "vozić" ni "kaubojski ples", jer su tada ljudi u kontaktu i ubrzano dišu, stvarajući pritom veliku količinu aerosola.

"Mi smo napravili novu preporuku koja je restriktvna. Pa recimo ples. Nisam rekao vozić... kaubojski (ples) je otprilike isto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to", rekao je Capak za hrvatsku RTL.

Objasnjava da, ako je na takvim skupovima prisutna asimptomatska ili bolesna osoba, može zaraziti veliki broj ljudi.

"Mi to u ovom trenutku ne preporučamo. Korona će jednog dana proći pa ćemo se vratiti vozićima i kaubojskim plesovima", rekao je Capak. Direktor HZJZ je rekao i da je morao da ugasi mejl na koji su mu razočarane mlade slale ogroman broj protesta zbog mogućnosti da se zabrane svadbena veselja da, kako je rekao, ni tri medicinske sestre nisu uspelevale da odgovore na svaki, pa su odlučili da ga ugase.

Capak je tako odgovorio na pitanje da li mu još uvek stižu meilovi razočaranih mladi.

"Ne znam s obzirom na to da smo mejl moralli da ugasimo", rekao je Capak.

Dodao je da su velika okupljanja dozvoljena sa najviše 100 učesnika, koja moraju prethodno da budu prijavljeni lokalnom Štabu civilne zaštite, koji je u obavezi da sprovede nadzor.

Capak kaže da na plaži ne treba nositi masku, a najbitnija mera je fizička distanca od dva metra, koju treba držati i u moru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.