Poruka EU Srbiji: Konfiskujte nelegalnu imovinu!

Izvor: Mondo, 26.Sep.2018, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruka EU Srbiji: Konfiskujte nelegalnu imovinu!

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici: Potrebno da se vide rezultati konfiskacije imovine stečene korupcijom i pranjem novca. Nebojša Stefanović: Srbija bude uspešna u borbi protiv korupcije.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je danas da Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala koji je stupio na snagu 1. marta ide u dobrom pravcu i dodao da je sada potrebno staviti fokus na to kako da se ostvare rezultati.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
"Sada kada smo postavili zakonski okvir moramo da vidimo kako ćemo doći do rezultata. Potrebni su nam konkretni, vidljivi rezultati", rekao je Fabrici u Palati Srbija na prvom okruglom stolu posvećenom uspostavljanju režima povodom tog novog Zakona.

Fabrici je ocenio da je potrebno da se vide rezultati konfiskacije imovine stečene korupcijom i pranjem novca što bi pokazalo da ne postoji nekažnjivost.

"Korupcija je kancer svakog društva, i borba protiv tog zla nije važna samo zbog evropskog puta Srbije i ekonomskog razvoja već i zbog građanja i njihovog osećaja pravde i poverenja u rad vlade", rekao je Fabrici.

Šef delegacije EU je podsetio na izveštaje koje su uradili GREKO ali i EU koji ukazuju na nedostatke u radu na polju suzbijanja korupcije i pranja novca u Srbiji.

"Želimo veći broj presuda",poručio je Fabrici i dodao da optužnice moraju da dovedu do kazni i da javnost to prepozna.

"Kod neobjašnjivog bogatstva morate oduzeti imovinu", rekao je Fabrici.

Korupciju je teško otkriti, tu nema metka koji se šalje na balističku analizu, potrebno je pratiti tok novca da bi se došlo do krivičnog dela, kazao je on i dodao da zbog složenosti krivičnog dela i sudije i tužioci moraju da menjaju način razmišljanja u radu.

U tom cilju EU, kako je dodao, finansira obuku istražnih organa sa 3,2 miliona evra.

Stefanović: Srbija uspešna u borbi protiv kriminala

Nema zemlje koja može da kaže da je potpuno pobedila kriminal i korupciju, ali Srbija jeste uspešna u borbi protiv kriminala, kaže potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je, na konferenciji o primeni Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizvanog kriminala, terorizma i korupcije", rekao da je pohvalio tužioce, policajce, sudije i sve koji su, kaže, doprineli da Srbija bude uspešna u borbi protiv korupcije.

"Imamo na šta da budemo ponosni, iako u borbi protiv kriminala nikad ne smemo da budemo zadovojini", rekao je Stefanović.

Istakao je da Srbija ima dobar zakonodavni okvir, oštre zakone koji pružaju mogućnost Srbiji da bude veoma ozbiljan zemlja u toj borbi.

"Moja molba sudijama je da sude baš tako - oštro, bez blage kaznene politike. Zakoni su, tu, nema potrebe da ih menjamo na svakih šest meseci ili godinu dana", rekao je ministar.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.