Porodilje zatražile izmene Zakona o finansijskoj podršci

Izvor: N1 televizija, 25.Sep.2018, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodilje zatražile izmene Zakona o finansijskoj podršci

Porodilje, trudnice i poslanica Pokreta centra Tatjana Macura predale su Skupštini Srbije izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kojima se između ostalog, traži da naknada za vreme porodiljskog odsustva ili odsustva radi nege deteta ne može biti manja od minimalne zarade.

Macura je na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine rekla da su do izmena zakona došli kroz javnu raspravu organizovanu u nekoliko gradova u Srbiji - Novom Sadu, Beogradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Kragujevcu i Nišu.

"Od kad je ovaj zakon stupio na snagu, od 1. jula ove godine imamo slučajeve porodilja koje su primale mizerne iznose iznose tokom porodiljskog odsustva sa posla, koji su bili i 1.000 dinara, što je ponižavajuće. Želimo da se odredjene odredbe u ovom zakonu izmene", rekla je Macura.

Ona je rekla da se izmenama zakona traži da pun mesečni iznos naknade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva radi nege deteta i odsustva sa posla rada radi posebne nege deteta ne može biti manji od minimalne zarade utvrdjene na dan podnošenja zahteva.

"Izmene zakona koje su predložile predviđaju da se osnovica naknade zarade obračunava tako što se zbir mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi podeli sa 12 umesto važećim zakonom predvidjenih 18 meseci", rekla je Macura.

Izmene previđaju i da se nezaposlenim mamama, preduzetnicama, nosiocima porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, mamama koje rade po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, ugovor o delu država isplaćuje porez i doprinose i da se i njima odredi minimalni iznos naknade zarade.

 Zatraženo i da maksimalan iznos mesečne naknade zarade ne može biti veći od pet prosečnih zarada u Srbiji, podsećajući da je važećim zakonom predviđeno da ne može biti veći od tri prosečne mesečne zarade.

Izmenama se previđa i da se roditelju koji usled zdravstvenog stanja deteta mora da odsustvuje s posla ne može uskratiti pravo na naknadu samo zato što je dete korisnik prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica.

Kako je Macura istakla, jedna nadoknada ne sme isključiti drugu, niti bi roditelj trebao biti stavljen u poziciju da bira između te dve nadoknade.

Izmene predviđaju pravo na mesečnu naknadu i majkama koje pre rođenja deteta nisu zasnovale radni odnos u visini minimalne zarade utvrđene na dan podnošenja zhateva, kao i da poljoprivredne osiguranice budu izjednačene sa svim drugim korisnicama - sa sadašnjih 24 meseca na 12 meseci.

Izmenama zakona je predloženo i da pravo na nadoknadu za treće i četvrto dete u porodici važi za svu decu koja nisu napunila 10 godina, da pravo na nadokandu imaju i deca koja su rođena kao peto i svako naredno dete u porodici i da je visina nadoknade izjednačena sa nadoknadom za četvrto dete i da se prima do navršenih 10 godina.

Macura je podsetila i da će danas od 17 časova u Beogradu početi protestna šetnju o organizaciji trudnica i porodilja, u znak protesta zbog loših efekata primene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Protest trudnica i porodilja: Zakon je ponižavajući, nedopustiv i diskriminatorski

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Sep.2018

Protestna šetnja trudnica i porodilja završena je nešto pre 19 časova ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu pozivom na usvajanje izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kojima se, između ostalog, traži da naknada za vreme porodiljskog odsustva ili odsustva radi nege...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.