Izvor: Nezavisne Novine, 10.Avg.2016, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodica i prijatelji se oprostili od Željka Kopanje

Direktor i vlasnik "Nezavisnih novina" i većinski vlasnik "Glasa Srpske" Željko Kopanja sahranjen je danas pred više od dvije hiljade ljudi na groblju Sveti Pantelija u banjalučkom naselju Pavlovac.

Sahrani su osim porodice, prijatelja i kolega prisustvovale brojne ličnosti iz javnog i političkog života Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, kao i brojni građani.

Prije sahrane, u Velikoj sali Kulturnog centra Banski dvor održana je komemoracija povodom iznenadne >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << smrti direktora i vlasnika "Nezavisnih novina" i većinskog vlasnika "Glasa Srpske" Željka Kopanje.

Na komemoraciji su govorili glavna i odgovorna urednica "Nezavisnih novina" Sandra Gojković-Arbutina, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i šef misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur

Glavna i odgovorna urednica "Nezavisnih novina" Sandra Gojković-Arbutina u svom govoru prisjetila se podrške koju je u teškim trenucima dobijala od Željka Kopanje.

"Izgubljena od bola zbog iznenadnog gubitka majke, nesposobna da se vratim poslu i životu, rekao si mi: 'Sandra, saberi se! Život i smrt se moraju spojiti u jednu tačku, ti to znaš. Svi ćemo doći na tu tačku, ali tvoja majka bi voljela da to prihvatiš dostojanstveno. Da nastaviš da živiš i da se boriš, čak i da budeš srećna. I, slušaj, ne govorim ti ovo napamet, da te utješim - volio bih da se moja djeca tako ponašaju kad ja dođem na tu tačku. U smrti nema drame, samo prihvatanje'.

Na godišnjicu našeg razgovora, jasno se sjećam svake riječi. Mi, djeca 'Nezavisnih novina', koji smo tu rasli i odrasli, dugujemo ti dostojanstvo i čuvanje onoga što smo znali da je tvoj život", prisjetila se Gojković-Arbutina.

Govoreći o tome koliko su Kopanji bili važni pomirenje, suživot i zajednička budućnost, Gojković-Arbutina je rekla da će "Nezavisne novine" nastaviti da rade na ostvarenju tih ciljeva.

"Mi, djeca tvojih 'Nezavisnih novina', obećavamo ti da ćemo još istrajnije slijediti tvoju viziju, njegovati sve čemu si posvetio i podredio svoj život, ne mareći za posljedice. Znamo da ti je najveća želja da trajemo i nadograđujemo sve što si započeo i da poštujemo tvoju ideju", rekla je glana i odgovorna urednica "Nezavisnih novina".

Šef misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur istakao je da Kopanjina smrt predstavlja veliki gubitak za cijelu BiH, jer je bio istinski borac za pomirenje i zajedničku budućnost.

"Danas je sunce sijalo u 'Kanjonu' na Ugru, ali ništa nije isto. To je mjesto koje spaja Banjaluku i Sarajevo i mnogo puta si nas tu okupljao kako bi razgovarali i dogovoarali", rekao je Mur.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisjetio se svog prijateljstva sa Željkom Kopanjom i istakao da je njegova smrt gubitak ne samo za porodicu i prijatelje, već za cjelokupnu javnost.

"Nisam planirao, ali morao sam da održim govor. Izgubio sam prijatelja. Mnogo smo se puta prepirali ali jedanput više smo se pomirili", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je Kopanja bio pravi heroj u borbi protiv sudbine koja ga je neopravdano kaznila, te poručio da, ko dva puta umre, dva puta i živi.

"Željko Kopanja jednom je odlazio i vratio se, nama i sebi, možda više nama nego sebi, svojom snagom", istakao je Dodik.

Komemoraciji su prisustvovali i ambasador SAD u BiH Morin Kormak, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, poslanik SNSD-a u parlamentu Srpske Igor Radojičić, te delegat u Domu naroda parlamenta BiH Nebojša Radmanović.

Komemoraciji su takođe prisustvovali i ministri u Vladi Srpske, predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske Džerard Selman, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, konzul Srbije u Srpskoj Vladimir Nikolić, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, direktor i vlasnik sarajevskog "Avaza" Fahrudin Radončić, te direktori mnogobrojnih preduzeća, urednici i novinari medija iz regiona.

Željko Kopanja, direktor i osnivač "Nezavisnih novina" i većinski vlasnik "Glasa Srpske", preminuo je u ponedjeljak u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci.

Tužnu vijest o njegovoj smrti juče su prenijeli svi mediji u BiH i regionu.

Kopanja je iza sebe ostavio suprugu, dva sina, kćerku, majku, sestru, brata te mnogobrojnu rodbinu, prijatelje, novinare, članove redakcije i brojnu javnost u tuzi su i bolu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Željko Kopanja sahranjen u Banjaluci

Izvor: Cafe.ba, 10.Avg.2016

Željko Kopanja, direktor i vlasnik Nezavisnih novina i većinski vlasnik Glasa Srpske, sahranjen je danas na mjesnom groblju u banjalučkom naselju Pavlovac.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.