Popović: Naši evropejci ne znaju za problem fejk njuza

Izvor: B92, 21.Jun.2018, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović: Naši evropejci ne znaju za problem "fejk njuza"

Beograd -- Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović smatra da bi, zbog pretnji od lažnih vesti, Vlada Srbije trebalo da oformi radnu grupu.

Ta grupa bi, kako je objasnio, predložila pravne okvire kako bi se sprečilo nanošenje štete društvu ovakvim delovanjem, koje poprima zabrinjavajuće razmene. Popović je za "Večernje Novosti" rekao da bi u sastavu radne grupe trebalo da budu predstavnici pojedinih ministarstava, ali i drugih državnih institucija. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Moj predlog je na tragu ideja, ali i u praksi pojedinih najvećih evropskih država, koje su prepoznale koliku pretnju za bezbednost i privredu, ali i za demokratiju predstavljaju lažne vesti, pa pokušavaju da na te izazove odgovore pravno i institucionalno", rekao je Popović, obrazlažući svoju ideju kako se izboriti sa lažnim informacijama, poput one o zatrovanoj vodi u Beogradu, koja je prošle nedelje izazvala paniku u prestonici.

On je dodao da je njegov utisak da mnogi u Srbiji, koji su negativno reagovali na njegov predlog, nisu razumeli ne samo opasnost lažnih vesti, već i dubinu ovog problema.

"Time su pokazali da, iako se predstavljaju kao evropejci, suštinski ne znaju šta se u Evropi događa po pitanju 'fejk' vesti, a čitavu svoju reakciju sveli na površni napad na vlast i dnevnopolitičku borbu", rekao je Popović.

Ministar je poručio da je vreme da se "Srbija ozbiljno pozabavi ovom temom kao što to čine i druge uređene, ozbiljne, demokratske države sa jakim institucijama".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.