Popović: Naš pogled uprt je u digitalnu budućnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2019, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović: Naš pogled uprt je u digitalnu budućnost

Inovacija ne sme biti slučajnost, već rezultat izgrađenog sistema, a jedan od najvažnijih delova tog sistema je moderna inovaciona infrastruktura koju danas razvijamo u Srbiji, rekao je danas ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović je na konferenciji "Nedelja inovacija" u organizaciji AFA - Asocijacije za povezivanje žena i njihovo aktivno učešće u društveno važnim projektima, rekao da je Srbija prepoznata kao zemlja sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dugom i svetski priznatom tradicijom inženjerskog obrazovanja i znanja i da je naš obrazovni sistem iznedrio odlične inženjere koji su danas nosioci rasta srpske privrede zasnovanog na inovacijama i znanju.

"Vlada Srbije ulaže preko 100 miliona evra u izgradnju najmodernije inovacione infrastrukture u univerzitetskim centrima u Srbiji", rekao je Popović.

Popović je rekao da se po ugledu na inovacione eko-sisteme država čiji su ambasadori danas bili na konferenciji u Beogradu grade inovacioni startap centri u regionima na teritoriji cele Srbije.

Popović je rekao da će uskoro biti otvoreno prvih osam, i to u Čačku, Subotici, Gornjem Milanovcu, Zrenjaninu, Staroj Pazovi, Pirotu, Kruševcu i Valjevu, a sledeće godine najmanje još toliko.

Popović je rekao da će tu naši mladi talenti od učeničkog uzrasta razvijati svoje inženjerske i preduzetničke kompetencije.

"Naš pogled uprt je u digitalnu budućnost koju kreiraju naši mladi inženjeri", poručio je Popović.

Ministar kaže da su mladi inženjeri iz Srbije prepoznati u celom svetu i dodao da je Srbija sigurno najjača IT i inovaciona sila u ovom delu Evrope.

"Prošle godine je izvoz IT usluga iz Srbije premašio 1,15 milijardi evra i to je prvi put u istoriji da je izvoz IT usluga bio veći od izvoza poljoprivrede", naveo je Popović. Ministar kaže da je zahvaljujući znanju naših inženjera Srbija postala zemlja gde su mnoge najveće svetske IT kompanije odlučile da posluju.

On je kao primer naveo da Majkrosoft ima samo dva razvojna centra u Evropi, a da je jedan od njih u Srbiji.

"Naš inovacioni eko-sistem prepoznat je u svetu po globalnim šampionskim kompanijama u razvoju softvera za analizu podataka, bio-medicini, gejmingu, blokčejnu, kreativnoj industriji", rekao je Popović i dodao da je samo u poslednje dve godine bilo značajnih prodaja srpskih kompanija kompanijama u Silikonskoj dolini.

Popović je istakao da pored odlične inženjerske baze Srbija ima i podsticajnu poresku politiku za investitore koji ulažu u inovacije, IT tehnologije i razvoj.

Naveo je da se velika pažnja poklanja razvoju ženskog inovacionog preduzetništva kako bi se osnažila uloga žena na tržištu Srbije.

On je istakao da su žene često preduzimljivije, upornije i snalažljivije od muškaraca, a da Srbija u poslednjih nekoliko godina ostvaruje odlične rezultate na polju inovacionog preduzetništva pre svega zahvaljujući odličnoj inženjerskoj bazi koju čini i veliki broj žena inženjera.

Podsetio i da je nedavno u Amsterdamu predstavljeno globalno istraživanje najrelevantnije svetske istraživačke kuće startap ekosistema iz San Franciska u kojem je Srbija svrstana u pet najboljih ekosistema u svetu prema kvalitetu inženjerskog kadra.

Srbija je, rekao je, jedina zemlja iz regiona koja je deo ovog istraživanja i koja je dobila najviše ocene i to za rast investicija i rast ukupnog broja startap kompanija.

To pokazuje, kaže, da se ekonomska slika menja i da Srbija postaje lider u IKT tehnologijama i inovacijama u ovom delu Evrope.

On je naveo da se pored razvoja inovacione infrastrukture naš inovacioni ekosistem razvija i kroz direktnu podršku malim i srednjim inovacionim kompanijama putem grantova Fonda za inovacionu delatnost.

Popović je pozvao startape, mala i srednja inovaciona preduzeća da se prijave na konkurs i iskoriste podsticaje za razvoj svojih inovacionih ideja i proizvoda.

Važno je, naglasio je, da se podstiče i afirmiše inovaciono preduzetništvo među ženama.

Podsetio je da resorno ministarstvo realizuje program razvoja i promocije ženskog inovacionog preduzetništva u nameri da se osnaže kapaciteti i uloga žena na tržištu Srbije.

Za taj program ove godine opredeljeno je novih 100 miliona dinara bespovratnih sredstava podsetio je ministar.

Popović otvorio Sajam tehnike i tehničkih dostignuća

Nenad Popović otvorio je danas 63. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu koji će u naredna tri dana okupiti više od 600 domaćih i stranih direktnih i indirektnih izlagača i drugih učesnika iz više od 30 zemalja.

On je naveo da je Srbiji potrebna moderna digitalna industrija zasnovana na platformi industriji 4.0 kao bismo nastavili da  snažno ekonomski napredujemo.

Takođe je dodao da su inovaciona i digitalizovana mala i srednja preduzeća kičma moderne ekonomije.

Popović je na beogradskom Sajmu rekao da se pojam industrije 4.0 široko primenjuje u celom svetu, ali da posebnu šansu za Srbiju vidi u razvoju malih i srednjih  preduzeća sa naprednom inovativnom i digitalnom komponentom.

On je ukazao da su u Evropi mala i srednja preduzeća nosioci čak 90 odsto ukupnog biznisa i da zapošljavaju čak dve trećine ukupno radno sposobnog stanovništva i da su produkovala oko 85 odsto novih radnih mesta.

On je istakao da je Evropska komisija kroz širi spektar politika izgradila jedan konzistentan razvojni okvir koji je usmeren ka MSP i da će i Srbija slediti i pratiti taj pravac.

Cilj je kako je ministar kazao da se obezbedi stimulativni poslovni ambijent, promoviše preduzetništvo i razvija preduzetnički duh, osnaži pristup novim tržištima, olakša pristup fondovima za podršku razvoja MSP....

Ministar je važnim istakao jačanje kooperantske industrijske mreže a posebno njene inovacione komponente i dodao da je to jedan od glavnih izazova srpske privrede u budućnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Popović: Naš pogled uprt je u digitalnu budućnost

Izvor: Večernje novosti, 21.Maj.2019

Inovacija ne sme biti slučajnost, već rezultat izgrađenog sistema, a jedan od najvažnijih delova tog sistema je moderna inovaciona infrastruktura koju danas razvijamo u Srbiji, rekao je ministar Nenad Popović Inovacija ne sme biti slučajnost, već rezultat izgrađenog sistema,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.