Izvor: Nezavisne Novine, 07.Jun.2016, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo bez dogovora o mehanizmu koordinacije

SARAJEVO - Mehanizam koordinacije procesa evropskih integracija BiH nije usaglašen ni nakon sastanka koji je danas u Sarajevu trajao pet sati. Najavljeno je da će naredni sastanak biti u ponedjeljak u Sarajevu, a Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić izrazili su optimizam, poručivši novinarima da će u ponedjeljak sve biti završeno.

Sastnaku su prisustvovali i Vjekoslav Bevanda, ministar finansija >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i trezora BiH, te  entitetski ministri finansija Zoran Tegeltija i Jelka Miličević, te Lars Guner Vigemark, specijalni izaslanik EU u BiH.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao je novinarima nakon sastanka da je napravljen pozitivan napredak i da je ostalo još  nekoliko pitanja za riješiti.

„Sve smo ozbiljno analizirali, svako tijelo koje će biti formirano u mehanizmu koordinacije, te otklonili sve opasnosti da u procesu djelovanja dođe do bilo kakvog zastoja“, rekao je Zvizdić, te najavio da će naredne sedmice na sastanku sve finalizirati i izaći sa usaglašenim tekstom mehanizma koordinacije.

Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske smatra da se sada vidi konačna forma ovog složenog sistema koji treba da omogući svim nivoima vlasti da se ponašaju, u skladu sa ustavnim ovlaštenjima, ali isto tako i da budu uspješni u izvršavanju evropskih obaveza.

„Složeno je pitanje i zbog toga zahtjeva mnogo konsultacija. Mislim da smo danas zatvorili neke stvari i neke oblasti i na njih se više ne moramo vraćati, što znači da smo ušli u konačnu fazu kad neke stvari još moramo doraditi ili provjeriti. Naši stručni timovi će u četvrtak i petak, ovo što smo izdogovarali opet provjeriti, da bismo u ponedjeljak mogli ponovo da razmijenimo stavove oko toga. Rekla bih da smo u konačnoj fazi i sigurna sam da će u periodu nakon par godina ponovo provjeriti određene stvari“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da se tokom ovog procesa ne stvaraju nikakve nove institucije ili administracija, nego se samo na bazi postojeće strukutre formiraju različita zajednička tijela da bi se obezbijedila veća prohodnost, bolja koordinacija i efikasniji zajednički rad u procesu evropskih integracija.

Federalni premijer Fadil Novalić takođe je optimista, konstatujući da je usaglašavanje mehanizma koordinacije "zaista blizu kraja".

"Svi bismo voljeli da je to učinjeno već danas, ali ovo je zaista složen i zahtjevan proces. Ipak, ostala su nam još jedno ili dva pitanja za konačno usaglašavanje", naveo je Novalić.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark čestitao je Zvizdiću, Cvijanovićevoj i Novaliću na odlično obavljenom poslu koji rade zajedno.

"EU i ja lično veoma smo zainteresovani za njihov uspjeh, jer je to i tijesnoj vezi sa funkcionisanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Važno je da BiH ima efikasan i transparentan mehanizam koordinacije u koji će biti uključeni svi nivoi vlasti u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima", istakao je Vigemark.

Prema njegovim riječima, za sve u BiH, pa tako i na ovom primjeru, potrebno je postići konsenzus.

"Ohrabren sam spremnošću koju sam vidio kod svih aktera ovog procesa", zaključio je Vigemark.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.