Ponovljeno suđenje žandarmima počelo iz drugog pokušaja

Izvor: N1 televizija, 18.Okt.2018, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovljeno suđenje žandarmima počelo iz drugog pokušaja

Ponovljeno suđenje sedmorici žandarma za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog, braću tadašnjih premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, kao i dvojice vojnih policajaca, tokom Parade ponosa 2014. u Beogradu, počelo je iz drugog pokušaja.

Suđenje se održava po nalogu Apelacionog suda, koji je ukinuo prvostepenu presudu, kojom su žandarmi osuđeni na uslovne kazne.

Pet i po sati trajalo je prvo ročište nakon ukidanja prvostepene presude sedmorici žandarma >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << za prebijanje Andreja Vučića i Predraga Malog, braće sadašnjeg predsednika države i ministra finansija, i dvojice policajaca koji su tada bili sa njima.

Za to vreme pročitana je i precizirana optužnica i sudu predloženi dokazi koje strane planiraju da uvedu. Tužilaštvo ostaje pri tvrdnjama da su sedmorica žandarma izvršila dva krivična dela - napad na vojno lice u vršenju službene dužnsoti i zlostavljanje i mučenje.

 "Kao službena lica na službenoj dužnosti primenom sile su oštećenima naneli više udaraca po telu i glavi, kako bi im naneli bol i nezakonito kaznili, iako su se oni uredno legitimisali i tada su im naneli lakše telesne povrede. Za upotrebu sile nisu imali ovlašćenje, niti je za tim bilo potrebe", naveo je zamenik javnog tužioca Saša Drecun.

Na suđenju je ponovo izneo tezu da je motiv osveta žandara, jer je nekoliko nedelja ranije uhapšen i njihov kolega zbog prebijanja Ranka Panića na mitingu Srpske radikalne stranke 2008. godine, koji su tada predvodili Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić.

Sedmorica žandarma na suđenju se se izjasnili da nisu krivi, najavivši da će se u nastavku procesa braniti ćutanjem. Ipak njihovi iskazi biće pročitani na sledećem ročištu 2. novembra, tada će sud odlučiti i o svim predlozima dokaza, među kojima su i saslušanje neposrednih rukovodilaca žandarma tog dana, ali zahtev za novim sudsko-medicinskim veštačenjem jer postojeće veštačenje odbrana smatra protivrečnim i nestručnim.

Suđenje je pratio Nikola Radišić:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.