Pomozimo sebi i drugima: Crveni krst započinje kampanju ŽIV SI GDE JE AED! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Sep.2019, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomozimo sebi i drugima: Crveni krst započinje kampanju "ŽIV SI GDE JE AED"! (FOTO)

Juče je na Tašmajdanu u Beogradu održano takmičenje ekipa Crvenog krsta u pružanju prve pomoći.

Takmičenje je otvorio predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović, koji je potom na konferenciji za novinare objavio informaciju o velikoj kampanji koju Crveni krst plasira pod sloganom "Živ si gde je AED" (automatski eksterni defibrilator).

Ova kampanja podrazumeva postavljanje defibrilatora na javnim mestima kako bi se, pomoću njih, spasili životi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u slučaju iznenadnog srčanog zastoja.

Kako kaže dr Radovanović, potreba da mobilni deflibirator bude na mnogim javnim mestima je ogromna, budući da je broj kardiovaskularnih bolesti u porastu. Samim tim, objašnjava, veća je i pojava naprasnog srčanog zastoja, koji neretko vodi u smrt.

Kaže da su u trenucima iznenadnog srčanog zastoja presudni minuti.

– Samo pet posto ljudi, koji doživi srčani zastoj van bolnice, preživi, a mi imamo cilj da automatske defibrilatore postavimo na mesta gde je velika frekvencija ljudi. Ovo je praksa u svim zemljama zapadnog sveta i reč je o značajnoj preventivi smrtnih ishoda – kaže dr Radovanović i dodaje da će prvi AED biti u dvorištu Crvenog krsta Srbije, u centru Beograda.

Takođe, ističe i da će ovaj defibrillator biti na raspolaganju svim građanima kojima je potreban.

– Pokrećemo kampanju kako bismo skrenuli pažnju da ovim jednostavnim aparatima može da se uradi puno, odnosno da se spasi nečiji život – rekao je Radovanović, pozivajući velike društveno odgovorne kompanije da se priključe i postave automatski defibrillator.

Dodaje da se cena defibrilatora, aparata koji nekome može spasiti život, kreće oko 350.000 dinara.

Roditelji tek posle 50 kilometara primetili da nema bebe koja im je ISPALA IZ AUTOMOBILA (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.