Poljskom vladaju savremeni boljševici, pobedite ih

Izvor: B92, 10.Nov.2018, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Poljskom vladaju savremeni boljševici, pobedite ih"

Varšava -- Predsednik Evropskog saveta i bivši premijer Poljske Donald Tusk evroskeptičku vladu u Poljskoj okarakterisao kao je "savremene boljševike".

Kako je rekao, oni prete nezavisnosti nacije, ali mogu biti poraženi.

Tusk koji se smatra najverovatnijim kandidatom za poziciju predsednika na izborima 2020. godine, govorio je u gradu Lođu, povodom obeležavanja 100. godišnjice oslobođenja Poljske i primirja kojim je okončan Prvi svetski rat, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << AP.

On je odao počast Jozefu Pilsudskom koji je zaslužan za uspostavljanje nezavisne Poljske i koji se borio protiv Crvene armije Boljševika 1920.

Takođe je pomenuo Leha Valensu, osnivača nezavisnog sindikata "Solidarnost" koji je svojim delovanjem započeo slamanje komunizma u Poljskoj 80-ih godina, a kasnije postao i predsednik Poljske od 1990. do 1995. godine.

"Jozef Pilsudski suočavao se sa mnogo težom situacijom nego što je mi danas imamo boreći se protiv Boljševika i zapravo štiteći zajednicu Zapada od političkih varvara. Valensa je imao mnogo težu situaciju kada se borio protiv Boljševika u prenesenom smislu, kada je iznosio evropske, slobodarske i nacionalne vrednosti među nama. Ali je uspeo. Zašto vi ne biste mogli da porazite savremene Boljševike", upitao je Tusk.

On je pozvao Poljake da brane svoja prava, slobodu i da "brane nezavisnost Poljske".

Kritikovao je, navodi agencija, vladu koju vodi konzervativna Partija prava i pravde (PiS) i koja se u više navrata sukobila sa liderima Evropske unije.

"Ko god da danas u Poljskoj preduzme korake protiv naše snažne pozicije u ujedinjenoj Evropi, zapravo preduzima korake protiv nezavisnosti Poljske", rekao je Tusk.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tusk: Poljskom vladaju "savremeni boljševici", pobedite ih

Izvor: RTS, 10.Nov.2018

Predsednik Evropskog saveta i bivši premijer poljske Donald Tusk evroskeptičku vladu u Poljskoj okarakterisao kao "savremene boljševike" koji prete nezavisnosti nacije, ali mogu biti poraženi. . Tusk koji se smatra najverovatnijim...

Nastavak na RTS...

Tusk položio vence na obnoviteljima poljske državnosti

Izvor: B92, 11.Nov.2018, 12:45

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk obeležio je 100. godišnjicu od nezavisnosti Poljske polaganjem venaca...On je vence položio na spomenike ličnostima iz poljske istorije koji su posle Prvog svetskog rata učestvovale u obnovi državnosti te zemlje...Položio je cveće na spomenik lideru prve...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.