Polja lavande na jugu Srbije – inspiracija za sve

Izvor: Megafon.co, 06.Jul.2020, 19:21

Polja lavande na jugu Srbije – inspiracija za sve

Mesto sa koga fotografije početkom jula na jugu Srbije preplave društvene mreže – selo Tamnjanica kod Bele Palanke, osim što je velika umetnička inspiracija, prema proceni francuskih stručnjaka, idealno je za uzgajanje lavande.
“Lavande je ovde, otprilike u ovom trenutku oko 20 hektara. A imamo smilje, imamo ružu, borovnicu, matičnjak, rimsku kamilicu i zob… I pregovaramo sa kupcem ove godine šta da sadimo u budućnosti. Imamo kupca u Francuskoj, mi lavandu >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << preradimo u ulje i prodajemo ulje. Nešto malo sušimo, ali uglavnom, 95% je eterično ulje”, kaže vlasnik plantaže Gorazd Čuk.
Osim što prodaju ulje lavande, ona dobro posluži i kao inspiracija umetnicima. Već tri godine, vlasnik Tamnjanica eko plantaže i osnivač Udruženja i Kuće umetnika Pigmalion, Gorazd Čuk, organizuje vajarske, slikarske i fotografske kolonije na ovom mestu.

Novinar, kamera, montaža: Sonja Urošević
Muzika: Divine Life Society – Jesse Gallagher
Fotografska kolonija “Prošle godine smo se dogovorili da uključimo i fotografsku koja će od sledeće godine da preraste u multimedijalnu radionicu. Znači, ovde među nama su ljudi i fotografi i snimatelji. Milan i Andrej i Mikša čak su više direktori fotografije nego sami fotografi”, objašnjava učesnik kolonije – fotograf Milan Đakov.
Inače, učesnici ovogodišnje kolonije su, pored Milana Đakova i MilanTvrdišić, Andreja Leko i Mikša Anđelić.
“Ovo nam je druga radionica, dakle, prošle godine je bila prva fotografska Pigmalion radionica. Ovaj put već, pomalo smo gosti, a pomalo smo već i domaćini kod Gorazda Čuka i pomalo ovo već doživljavamo kao i našu kuću. Jako nam je lepo i priroda je fantastična. Vreme nas je poslužilo i ove godine i uživamo u procvaloj lavandi i smilju, što je i razlog da se podesi fotografska radionica baš u ovo doba godine da bi mogli da iskoristimo pun potencijal ovih uzgajališta predivnog cveća. Tako da je zaista lepo. I uživamo. I radimo istovremeo, vredni smo, nismo samo došli da uživamo, došli smo i da napravimo neke fotografije”, kaže Andreja Leko.
Među fotografima, tu su i modeli. Marija kaže da poziranje verovatno na prvi pogled izgleda lako, jer ona radi ono što voli.
“Fotkali smo se sa raznim instrumentima koje ja nikada ranije nisam držala, koji su teški, skupi, ne smeju da se oštete… Znojili su mi se dlanovi, cela sam bila oblivena znojem da bi to sve ispalo kako treba. A opet, na toj fotografiji morate da izgledate savršeno spontano i prirodno kao da to radite čitav vaš život. Tako da to je definitivno bilo jedno od najtežih fotografisanja”, priča za Megafon model Marija Jeftić.
Krajem svake godine Pigmalion organizuje kolektivnu izložbu radova sa svih – i foto i vajarskih i slikarskih kolonija. Da li će i ove godine biti održana, zavisiće od situacije sa aktuelnom pandemijom.
Foto – Lidija Georgijeva

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.