Politički lom u Albaniji  Rama se izvinio Kosovu

Izvor: B92, 11.Jan.2019, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politički lom u Albaniji " Rama se "izvinio Kosovu"

Albanski predsednik Iljir Meta odbio je da potvrdi imenovanje Genta Čakaja na mesto ministra spoljnih poslova.

Time je izazvao ozbiljni politički potres u Albaniji u koji su se uključili i političari sa Kosova.

Albanski premijer Edi Rama uputio je seriju oštrih poruka protivnicima imenovanja Čakaja za šefa diplomatije, navodeći da je odluka predsednika Mete da odbije njegovog kandidata "protivustavna i sramna", prenosi RTS.

"Argumenti koje je ponudio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gospodin predsednik su na zastrašujuće skandaloznom nivou. Izvinjavam se Kosovu zbog ove sramote", napisao je Rama na Tviteru, pošto je Meta odbio da potvrdi izbor Čakaja na mesto ministra spoljnih i evropskih poslova Albanije.

Čakaj, koji je do sada bio zamenik ministra spoljnih poslova, u središtu kontroverzi našao se zbog činjenice da je podržao kosovskog predsednika Hašima Tačija u ideji o razgraničenju sa Srbijom, posle čega je oštro reagovala i bivša šefica prištinskog tima za pregovore u Briselu Edita Tahiri.

Tahirijeva je snažno podržala stav Iljira Mete, navodeći da je potez albanskog predsednika "vizionarski" i "u službi očuvanja granica".

"Čak se i Edita Tahiri pridružila kukavicama", odgovorio je Rama.

Meta je odluku obrazložio time da tridesetogodišnji Čakaj nema dovoljno iskustva za ovako složen posao, te da zastupa stav o kosovskim granicama koji je u suprotnosti s politikom Tirane.

"Ovakav stav Čakaja je destruktivan i opasan", naveo je Meta.

Rama je Čakaja kanidovao za ministra spoljnih poslova pošto je njegov prethodnik Dmitri Bušati smenjen jer se, navodno, zalagao za rešenje višedecenijskog problema s Grčkom oko pomorske granice, pri čemu je bio spreman za izvesne ustupke Atini, prenosi RTS.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.