Političari se takmiče u naoružavanju dok auto mafija uživa u bratstvu i jedinstvu

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jan.2016, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političari se takmiče u naoružavanju dok auto mafija uživa u "bratstvu i jedinstvu"

SARAJEVO - Dok se političari iz regiona ovih dana prepucavaju preko medija ko će bolje da se naoruža ili ko treba da ima veći uticaj, auto mafija nema nikakvih problema sa nacionalizmom. Lako se dogovore šta i kako treba ukrasti.

Na meti su najviše rent a kar agencije, čija vozila mafija legalno iznajmljuje, a onda prebacuje u BiH ili Srbiju, gdje im nestane trag prije nego što sistem međudržavne policijske saradnje stigne da reaguje, piše Večernji list.

Ona >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << manje vrijedna vozila vrlo često se koriste samo za prevoz sa jedne lokacije na drugu, onda za izvršenje nekog drugog krivičnog djela, a u nekoliko slučajeva ukradeni automobili su prodavani u auto otpad zbog dijelova ili jednostavno kao staro gvožđe.

Automobilska mafija je tako dobro organizovana, tvrde upućeni, da ukradeni automobili u roku od samo nekoliko sati budu rastavljeni u dijelove, a broj šasije izbrisan ili prepravljen.

U prikrivanju krađe koriste se različite metode, a često se događa da organizovane grupe kradljivaca automobila iskoriste garaže ljudi koji su na privremenom radu u inostranstvu ili ih njihovi vlasnici iz drugog razloga ne koriste duže vrijeme.

Automobil u takvoj garaži obično bude sakriven od nekoliko dana do nekoliko nedjelja. Čak ako policija, zahvaljujući dojavi i pronađe automobil, mali su izgledi da će da otkrije kradljivca, odnosno osobu koja ga je sakrila u garaži.

Kradljivci najviše “vole” Folksvagenova vozila. Ovu vrstu krađa statistika najčešće i ne prepoznaje jer je u pitanju suptilniji oblik međudržavnog kriminala. Po isteku vremena iznajmljivanja vozilo se jednostavno ne vrati vlasniku i procedura potrage zapravo tek onda počinje.

Situacija u BiH je još lošija jer se u prosjeku dnevno prijave četiri krađe vozila, a više od 90 odsto ukradenih vozila nikada ne bude pronađeno. Osiguravajuće kuće zbog učestalih krađa imaju povećan interes klijenata, ali i godišnje troškove isplate naknada.

Koliko je krađa automobila u našoj regiji veliki problem govori podatak da se na ovom prostoru traga za više od 130 hiljada vozila, a da se u cijeloj Evropskoj uniji godišnje prijavi oko 1,2 miliona krađa, a pri tome pronađe više od 70 odsto ukradenih vozila.

To je znatno drugačija statistika od one u zemljama jugoistočne Europe. Šokantan je podatak da više od pola automobila koji se u BiH uvoze iz zemalja Evrope, SAD i Kanade, a koja prolaze provjeru, nije regularno.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.