Političari kao manekeni (1): Državni pajaci u medijskoj areni

Izvor: Vesti-online.com, 18.Sep.2011, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političari kao manekeni (1): Državni pajaci u medijskoj areni

Sa pojavom televizije državnici su postali estradne zvezde koje love tigrove, nose cipele "luj viton" ili brinu o ljubavnim jadima ginekologa, dok svetom vladaju korporacije i tajkuni.

Demokratija je po definiciji vladavina naroda. Taj narod u modernim državama predstavljaju političari, kojima je vlast data na izborima da bi u ime nacije rešavali goruće državne probleme, čuvali granice, ali i standard građana, vodili mudru unutrašnju i spoljnu politiku.

Danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su države izgubile kontrolu nad samom sobom, svetom vladaju korporacije, odnosno kapital, a predsednici država, vlada, ministri i savetnici postali su armija gladnih usta koja služi kapitalu i gostuje u medijima.

Pošto mediji kreiraju stvarnost (a isto rade za profit, korporativni ili politički) političari koji su odavno izgubili države postali su pravi medijski manekeni, estradne zvezde koje nose skupa odela i satove, žene se manekenkama ili novinarkama, a javnost zabavljaju seksualnim i kojekakvim drugim skandalima.

Nekad je antički vladar morao svake godine pred građanima da optrči krug oko grada da bi dokazao da je fizički sposoban da vlada.

U srpskim tabloidima nedavno smo čitali kako je ministar vojni Dragan Šutanovac u Indoneziji prošetao cipele "luj viton" od 70.000 dinara! Pa ko stavi prst na čelo, vidi da su države postale cirkuske šatre u kojima mediji prave pajace da zabavljaju narodne mase željne hleba i igara.

Ulogu holivudske zvezde prvi je poneo Džon Kenedi. Odlučan, pravedan, posvećen suprug i otac, a bogami i lepuškast, sposoban da reši probleme sa osmehom na licu.

Tako je 60-ih godina prošlog veka zgrabio srce američke, ali i svetske javnosti.

Kasnije su usledili seks skandali i ljubavna afera sa Merilin Monro, što je samo pospešilo njegovu muškost, a nije morao da trči oko Vašingtona.

Sociolog Jovo Bakić kaže da je u celoj ovoj cirkuskoj predstavi najveću ulogu imala televizija, da je sa njom sve počelo.

- Sa pojavom televizije omogućeno je da se političar predstavi široj javnosti. Onaj ko je televizičan i dopadljiv imao je više šanse da se svidi ljudima. Tako je nastao i fenomen Kenedi. Čuveni televizijski duel između njega i Niksona, zapečatio je pobednika. Kenedi je nasmejan, Nikson namrgođen - kaže Bakić za "Vesti".

Prosečan birač voljenog lidera vidi onako kako ga mediji predstavljaju, pa je još 60-ih godina prošlog veka u Americi nastao politički marketing za pravljenje lutaka koje govore, dok su naftne i ostale korporacije osvajale svet profitom.

Ko je vlasnik naftnih bušotina, fabrika i oranica, taj je pravi vladar države, jer piše zakone, zapošljava robove, određuje cenu rada, a vođa plemena umesto perjanice obuče svileno odelo i drži govore o patriotizmu. Svetli primer je Bil Klinton koga su stilisti pretvorili u nasmejanog manekena, uvek u svetlim odelima, sa olabavljenim kravatama i saksofonom u ruci.

Slične strategije preuzeo je i ostatak evropskog sveta. Svako se vodio onim što njegov narod voli da vidi. Univerzalni imperativ je da moderan političar mora da bude u formi i da odaje imidž čoveka od akcije.

To važi i za bivšeg ruskog predsednika, a sada premijera Vladimira Putina koji je pre tri godine spasao novinarsku ekipu od sibirskog tigra! Naravno on ga je jedini spazio, a baš njemu se u rukama našao pištolj za uspavljivanje!

Francuski predsednik Nikola Sarkozi toliko voli narod da redovno vežba u gradskom parku, u društvu istog naroda, i poručuje naciji - u zdravom telu zdrav duh. Džordž Buš je posebnu brigu pokazao za američke ginekologe: "Previše ginekologa širom ove zemlje nije u mogućnosti da praktikuju svoju ljubav sa ženama" i oduševio naciju svojom duševnošću.

I srpski političari idu u korak sa modernim dobom. Nedavno istraživanje je pokazalo da građani Srbije misle da idealan političar treba da bude zgodan kao Tadić, bogat kao Đukanović, efikasan kao Dinkić, načitan kao Josipović i nacionalista kao Dodik. Osim navedenih osobina, idealan političar u Srbiji trebalo bi da bude i lukav kao Dačić, zabrinut kao Nikolić i moderan kao Jovanović. Od njega se najmanje očekuje da bude pametan!

- Crkva: 56%

- Vojska: 38%

- Političari: 6%

Marketinške agencije su preuzele stvar u svoje ruke, pa su političari danas u svoj imidž upakovali i ideal srpskog domaćina, pa se povremeno slikaju u žitu ili popnu na kombajn. Drugi su građanski orijentisani pa koriste žargon i navijaju na važnim utakmicama. U kampanjama se svi rado hvataju soli i pogače, a omiljena reč postala je - bre...

Istoričar Čedomir Antić za "Vesti" kaže da se danas toliko radi na imidžu političara, jer nema državnih projekata.

- Amerika, Francuska i ostale velike zemlje trenutno nemaju neki veliki cilj, pa moraju nekako da zabavljaju javnost. Zato poslednjih godina u politici imamo ljude kao što su Džordž Buš, Silvio Berluskoni, Nikolas Sarkozi...

Oni imaju više afera, nego rešenih političkih problema. Ali svet će uskoro morati da se uozbilji. Srbiji ne treba Nikola Sarkozi na štiklama, već Šarl de Gol - kaže Antić.

Postoje i oni koji smatraju da ova šarada služi da prikrije kriminal, koji je postao baza svake svetske vlasti. Psiholog Aleksandra Janković kaže da je reč o svetskom trendu u kome političari više i ne kriju da su figure u rukama ozbiljnog kapitala.

- Postali su pravi pajaci na kanapu, kojima diriguju pravi vladari sveta - tajkuni! Političari-sluge su narcisi, potpuno odvojeni od realnosti i potreba drugih ljudi, onih kojima vladaju i o čijem dobru stalno govore. Postali su bolji glumci i od glumaca, pa maestralno igraju svoje uloge predsednika, premijera i ministara - kaže Jankovićeva.

Prihod je postao oltar nove demokratije, njegovi sveštenici su političari, a narod treba da sluša i plaća porez. Kako planetu okreću oni koji obrću novac, njima i ne preostaje ništa drugo nego da dobro naulje kosu, obuku najbolje odelo, na ruku stave najskuplji sat i da u svoju pratnju postave zgodne žene kao podršku.

Vikiliksova objava tajnih dokumenata američke vlade otkrila je zadivljujući način na koji SAD opisuju vođe drugih zemalja sveta.

Berluskonija su opisali kao slabog, taštog vođu, čija ljubav prema zabavama znači da se ne odmara dovoljno. Sarkozija su opisali su kao "tankokošca" i cara u nevidljivom odelu. Putina su nazvali Betmenom, a Medvedeva Robinom, koji je bled i neobičan.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Političari kao manekeni (1): Državni pajaci u medijskoj areni

Izvor: TvojPortal.com, 18.Sep.2011

/vesti online/ Sa pojavom televizije državnici su postali estradne zvezde koje love tigrove, nose cipele "luj viton" ili brinu o ljubavnim jadima ginekologa, dok svetom vladaju korporacije i tajkuni.. . ZGODNI I NASMEJANI: Boris Tadić i Dragan Šutanovac. . Demokratija je po definiciji vladavina...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.