Policijski čas nije zatvor, a mere nisu kazna Direktorka Laze Lazarević savetuje kako da izdržimo vanredno stanje

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Mar.2020, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Policijski čas nije zatvor, a mere nisu kazna" Direktorka "Laze Lazarević" savetuje kako da izdržimo vanredno stanje

Na besplatnoj liniji za psihosocijalnu pomoć rade profesionalci iz svih oblasti mentalnog zdravlja

Dosad je psihološku pomoć potražilo više od 1.600 građana iz cele Srbije zbog korona virusa, prema rečima doc. dr Ivane Karličić Stašević, v. d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Na klinici "Dr Laza Lazarević" je 16. marta počela sa radom besplatna nacionalna linija za pružanje psihosocijalne pomoći, a broj telefona je 0800-309-309. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Linija je otvorena svakodnevno 24 sata i na njoj rade profesionalci iz svih oblasti mentalnog zdravlja.

- Prvih dana tražili su informacije o virusu, načinima prenošenja, zaštiti. Sada traže savete kako da prevladaju uznemirenost, nelagodu, strah, neraspoloženje, da li i kako da koriguju psihijatrijsku terapiju koju već koriste ili za koju misle da im je u ovom trenutku potrebna. Što se tiče problema u vezi sa karantinom i izolacijom, najčešće se žale na drastične promene u načinu funkcionisanja, na usmerenost i vreme koje provode u porodičnom sistemu, u kojem se i dinamika odnosa znatno menja.

- U svakoj kriznoj situaciji svi imamo potrebu da se detaljnije informišemo o situaciji u kojoj smo se našli. Trebalo bi to da činimo od relevantnih, proverenih izvora. U cilju očuvanja mentalnog zdravlja neophodno je izbegavati celodnevno praćenje izveštaja o COVID-19, kao i različitih društvenih mreža, s obzirom na to da se tamo nalaze nedovoljno precizne i tačne informacije. One mogu da pospešuju osećanja zbunjenosti, nelagode, straha i mogu nas uvesti u stanje panike. Znači, jednom u 24 časa iz relevantnog izvora informisanja sasvim je dovoljno, a i korisno za održavanje unutrašnje mentalne ravnoteže. Ukoliko intenzivna osećanja ne možete da savladate, potražite pomoć stručnih lica na dostupnoj liniji.

- Decu svakako treba informisati u skladu sa njihovim razvojnim uzrastom, jezikom koji ona mogu da razumeju. U ovoj, kao i u svim drugim situacijama, roditelji su ti koji su medijatori i prevodioci nedovoljno jasnih i za decu još uvek nerazumljivih situacija. Ove i slične situacije su pogodno tlo za razvoj i učvršćivanje solidarnosti, empatije i društvene odgovornosti.

- Navedene emocije su sasvim normalna reakcija u kriznim situacijama. Čovek je misleće biće i ima urođenu potrebu za smislom, te je neophodno da trenutno ograničenje kretanja, kao i sve druge mere koje se sprovode, shvatimo i razumemo kao za nas važne i neophodne. One nisu kazna i policijski čas nikako nije zatvor! On je uveden sa ciljem da nas država štiti, nažalost, bolje nego što mi sami štitimo sebe i druge.

- Važno je slediti preporuke Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja, koje su usmerene na to šta svako od nas može da uradi da bismo situaciju stavili pod kontrolu. Umrežavanje ljudi nije narušeno, neophodno je i korisno da održavamo socijalne kontakte putem dostupne tehnologije. Kriza je uvek i šansa za dalji rast i razvoj ličnosti, gledajmo da ovu situaciju shvatimo upravo tako. Ukoliko vidite da vam to ne polazi lako za rukom, javite nam se.

- Važno je da napravimo razliku između onih građana koji su, u skladu sa odlukama Vlade Srbije i aktuelnim epidemiološkim merama, dobili naredbu da iz različitih razloga borave u karantinu, onih koji karantin sprovode usled nemogućnosti kontrolisanja straha i panike i odgovornih i savesnih građana, koji na ovaj način štite sebe i druge. U tom kontekstu, za osobe koje imaju osećaj da ne mogu da se nose sa količinom stresa, koje su drastično izmenile način funkcionisanja i doživljavaju intenzivan strah za sebe i svoje ukućane, čak i hipohondrijske simptome, mogu da se jave na nacionalnu liniju za pružanje psihosocijalne pomoći 0800-309-309.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.