Policija u regionu pooštrila mere protiv ilegalnih pirotehničkih sredstava

Izvor: Southeast European Times, 19.Dec.2012, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija u regionu pooštrila mere protiv ilegalnih pirotehničkih sredstava

Mnoge nesreće pripisuju se petardama sa crnog tržišta koje su prošvercovane u region.

19/12/2012

Mladen Dragojlović za Southeast European Times iz Banja Luke – 11.12.2012.

Petarde, vatrometi i druga pirotehnička sredstva deo su prazničnog slavlja širom regiona već skoro dve decenije, uprkos činjenici da broj povreda zbog pogrešnog korišćenja tih proizvoda raste svake godine.

Tokom praznične sezone 2011. godine povređeno je više >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << od 50 osoba u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini (BiH) i Crnoj Gori.

Jedan od faktora koji doprinose nesrećama jeste da su mnoga sredstva prokrijumčarena u te zemlje, čime je zaobiđena bezbednosna kontrola. Kako se broj povređenih povećava, tako raste i prodaja pirotehničkih proizvoda na crnom tržištu.

„U poslednjih nekoliko godina naša prodaja je ostala ista, nije bilo povećanja. Istovremeno primećujemo sve više petardi i drugih sredstava na ulicama. Crno tržište ubija naše poslovanje“, rekla je Biljana Divljak, suvlasnica prodavnice pirotehničkih artikala u Banja Luci, u izjavi za SETimes.

Ona kaže da su cene u legalnim prodavnicama veće od onih na ulici, ali pirotehnička sredstva koja se prodaju legalno u radnjama imaju odgovarajuće bezbednosne sertifikate.

Prema Upravi BiH za indirektno oporezivanje, crno tržište rapidno raste. Poreski službenici zaplenili su 2009. godine ilegalna pirotehnička sredstva u vrednosti od 2.600 evra. Ove godine se ta suma popela na 10.000 evra.

„Vrednost uvezenih pirotehničkih sredstava u ovoj godini iznosi skoro milion evra. Carinici su zaplenili malu količinu tih artikala iz privatnih vozila. Većina proizvoda je uvezena, legalno ili ilegalno, iz Kine i Hrvatske“, rekao je portparol Uprave Ratko Kovačević za SETimes.

Policija u regionu svake godine pokreće akcije za zaustavljanje prodaje na crnom tržištu. Neke od inicijativa, koje počinju početkom ili polovinom decembra, uključuju upoznavanje sa opasnostima ilegalne pirotehnike i zaplenu ilegalno uvezenih sredstava.

Ivan Zarov iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije rekao je prošle nedelje da će policija povećati kontrolu ove godine. On je dodao da najniža kazna za nezakonito posedovanje i trgovinu pirotehničkim sredstvima u zemlji iznosi oko 500 evra.

„U poslednjih pet godina policija je zaplenila milione sredstava u periodu novogodišnjih i božićnih praznika“, rekao je Zarov zaSETimes.

Policija u Republici Srpskoj, u sklopu svoje kampanje „Petarde nisu igračke“, podseća građane da je korišćenje tih sredstava zabranjeno na javnim mestima i poziva građane da poštuju zakon.

Igor Crnčević je godinama prodavao petarde u Banja Luci. On kaže da da je nekada prodavao ilegalna sredstva, ali su pooštrene policijske mere to onemogućile.

„Policijski inspektori su svakog dana na pijaci. Kada otkriju nekoga ko prodaje tu robu, oni je zaplene i kazne prodavca visokom novčanom kaznom“, rekao je Crnčević za SETimes. SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.