Policija u gradu u kojem je ubijen Flojd biće rasformirana

Izvor: B92, 08.Jun.2020, 10:10

Policija u gradu u kojem je ubijen Flojd biće rasformirana

Mineapolis -- Policija u Mineapolisu biće "rasformirana", najavile su vlasti američkog grada u kojem je ubijen Afroamerikanac Džordž Flojd tokom policijskog hapšenja.

"Zalažemo se za raspuštanje policijske službe za kakvu znamo u gradu Mineapolisu", rekla je za Si-En-En (CNN) predsednica Gradskog saveta Liza Bender.

Ona je rekla da će vlasti, zajedno sa lokalnim stanovništvom, formirati "novi model javne bezbednosti koji zaista osigurava bezbednost svih ljudi".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Bender je rekla da namerava da sredstva namenjena gradskoj policiji preusmeri na projekte koji će se zasnivati na lokalnoj zajednici.

Gradski odbor takođe razmatra načine da se zameni postojeća policija, rekla je Bender, navodeći da nije reč o "kratkoročnom projektu".

Večina članova Gradskog saveta podržava ideju da se policija rasformira, a da je zameni ono što su opisali kao model za javnu bezbednost zasnovan na lokalnoj zajednici.

Ubistvo Flojda izazvalo je proteste protiv rasizma u zemlji i svetu, a mnogi demonstranti zahtevaju i da se ukine finasiranje gradskih policijskih službi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.