Policija treba da čuva sinagoge i jevrejske škole: MERKEL govorila protiv ANTISEMITIZMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Maj.2019, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Policija treba da čuva sinagoge i jevrejske škole": MERKEL govorila protiv ANTISEMITIZMA

Nemački komesar za antisemitizam upozorio je Jevreje da ne nose tradicionalne kape, a broj napada na njih drastično je porastao u poslednjih nekoliko godina.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je govorila protiv antisemitizma koji i dalje prikuplja veliku pažnju u Nemačkoj. Kancelarka je navela da policija treba da čuva svaku sinagogu, jevrejsku školu ili vrtić u Nemačkoj.

- Uvek smo imali određen broj antisemita među nama. Nažalost, ni dan danas >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nema niti jedne sinagoge, niti jednog centra za jevrejsku decu ili jedne jevrejske škole kojoj nije potrebna zaštita nemačke policije - rekla je Merkelova za CNN.

Istakla je da svi moraju da nauče u državi nešto od njene problematične prošlosti.

- Moramo da kažemo našim mladima šta nam je istorija donela, kakve horore i zašto smo za demokratiju... Zašto smo protiv netolerantnosti - rekla je ona.

Antisemitizam je u Nemačkoj ponovo u usponu, piše "Raša tudej". U 2018. godini zabeležen je rast od gotovo 20 odsto zločina iz mržnje prema Jevrejima i skoro da je dupliran broj fizičkih napada u odnosu na 2017. godinu.

U međuvremenu, komesar za antisemitizam nemačke vlade Feliks Klajn rekao je da ne bi preporučio Jevrejima da nose jarmulke svuda i sve vreme u Nemačkoj.

Inače, u Nemačkoj sve više raste popularnost nacionalističke partije Alternativa za Nemačku (AfD).Ta desničarska stranka zavila je na trećem mestu, iza koalicije oko Merkelove i Zelenih, na izborima za Evropski parlament održanim u nedelju.

Nakon nekoliko godina neuspešnih pokušaja da uđu u parlament, AfD je konačno to uspela 2017. godine kada je na parlamentarnim izborima osvojila 94 mesta u Bundestagu. Ideja koja im je bila vodeća u kampanji bio je bes zbog politike "otvorenih vrata" Angele Merkel, odnosno puštanja u Nemačku više od milion izbeglica.

Partija je optužena za rasizam i antisemitizam, ali neki optužuju nove stanovnike Nemačke za raspirivanje verske mržnje.

Od izbeglice iz Sirije koji je pretukao jednog Jevreja kaišom u Berlinu i uzvikivao "Jevrej", preko grupe migranata koja je osumnjičena da je bacila petardu na izraelskog novinara, pa sve do kriminalca koji je sirijsko-jevrejskog dečaka ostavio sa povredom glave nakon što ga je pretukao, počela je da se gradi slika o tome kakvo je trenutno stanje u Nemačkoj.

"Njujork tajms" je u tekstu koji je objavio prošle nedelje pod naslovom "Novi nemački antisemitizam"opisao Nemačku u kojoj jevrejski roditelji ohrabruju svoju decu da svoju etničku pripadnost čuvaju za sebe kako bi izbegli maltretiranje od strane muslimanskih đaka koji reč "Jevrej" koriste kao uvredu.

Merkelova je u intervjuu za CNN objasnila da antisemitizam ostaje povezan sa nacističkom prošlošću države.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer takođe je povećan broj napada prošle godine pripisao desničarskim ekstremistima.

Lideri jevrejskih zajednica u Nemačkoj upozoravaju da migranti koji dolaze sa Bliskog istoka postaju novi izvor mržnje.

Upravo zbog toga, Jevreji sve više osećaju pritisak da napuste Nemačku. U anketi sprovedenoj prošle godine u Evropskoj uniji rezultati su pokazali da Jevreji iz Nemačke, Francuske i Belgije često razmatraju emigraciju u Izrael.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.