Policija traga za napadačima na dvojicu Albanaca

Izvor: N1 televizija, 08.Okt.2018, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija traga za napadačima na dvojicu Albanaca

Policijska uprava u Novom Sadu potvrdila je da su dvojica mladića albanske nacionalnosti napadnuta i povređena u u nedelju u 2.30 ujutro u novosadskoj Futoškoj ulici. Dodaju da intenzivno rade na rasvetljavanju slučaja.

Matica Albanaca Srbije iz Novog Sada je saopštila da su dvojica mladića albanske nacionalnosti pretučena u Novom Sadu, od kojih je jedan teško povređen i njegov život je u opasnosti.

U saopštenju se dodaje da su dvojicu devetnaestogodišnjaka >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << napala grupa od četiri osobe, "bez ikakvog vidljivog povoda, sem što su međusobno razgovarali na albanskom jeziku".

Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od policije da pronađu napadače i da budu "najdrastičnije kažnjeni".

Pokrajinska vlada je najoštirije osudila težak napad u Novom Sadu na dvojicu građana albanske nacionalnosti. Pokrajinska vlada je u saopštenju zatražila da se počionici nađu i kazne u skladu sa zakonom.

"Tražimo od Ministarstva unutrašnjih poslova da pronađu ljude koji su napadači na tu dvojicu Albanaca. Svi naši građani moraju da imaju jednaku pravnu zaštitu. Mi nismo divljaci, ovo je uređena zemlja i niko ne sme da napada nekoga samo zato što je Albanac", rekao je Vučić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević takođe je osudio napad, ocenjujući da je to "nezakonit, nečasan i nemoralan incidnet" koji treba da bude sankcionisan.

"Moram da skrenem pažnju takvim izgrednicima, koji misle da su patriote, ako bez razloga napadaju ljude druge nacionalnosti, da razmisle o tome da li na taj način možda ugrožavaju bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, pa možda i u drugim mestima gde Srbi žive", naveo je Vučević u saopštenju.

On je izrazio nadu da će policija brzo pronaći vinovnike tog incidenta.

"To nije Novi Sad kakav mi poznajemo i to nije Srbija kakvu hoćemo. Ovakve slučajeve ne smemo i nećemo da tolerišemo i svaki takav incident mora biti primereno sankcionisan. Ovakav čin je nezakonit, nečasan i nemoralan", poručio je Vučević.

Poverenica: Šteta razvoju demokratskog društva

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je incident u Novom Sadu i ocenila da ovakvi slučajevi nanose štetu razvoju demokratskog društva, zasnovanog na poštovanju ljudskih prava i ravnopravnosti svih građana i građanki.

Poverenica očekuje od svih nadležnih da hitno preduzmu sve mere, pronađu i kazne počinioce kao i da spreče nasilje, izazivanje bilo kakve mržnje i netrpeljivosti prema nacionalnim, verskim i drugim manjinama.

Ona ističe da Srbija treba da bude država u kojoj se poštuju prava svih koji u njoj žive, bez obzira na nacionalnu pripadnost, etničko poreklo ili bilo koje drugo lično svojstvo.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.