Policija ispituje zilotski kamp u kom deca vežbaju pucanje

Izvor: Prva.rs, 05.Avg.2014, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija ispituje zilotski kamp u kom deca vežbaju pucanje

"Pokretenuta je istraga kako bi bile proverene sve činjenice", rekao je Tanjugu direktor srpske policije Milorad Veljović.
Mediji su prethodnih dana objavili snimak dece, od kojih su neka mlađa od 10 godina, kako pucaju iz replika ruskog kalašnjikova. Desetodnevni kamp je ovog leta održan na Kučajskim planinama iznad Despotovca, a organizovao ga je zilotski red nekanonske Istinski pravoslavne crkve.
Održavanje kampa bilo je najavljeno na sajtu ove samozvane pravoslavne crkve, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << u pozivu se navodi da je učešće dece i omladine "faktički besplatno", kao i da je reč o kampu koji već sada, kako se navodi, može da bude jaka konkurencija sličnim nekim kampovima širom sveta.
Kamp je imao i svoje pokrovitelje, a ove godine su to, kako se navodi, bili mlekara "Granice" iz Mladenovca, sestra Milica iz Sremske Mitrovice i porodica Gering iz Amerike.
Predstavnici Srpske pravoslavne crkve osudili su ovu, kako su naveli, skandaloznu zloupotrebu dece, ocenivši da je to pitanje za državne organe.
Nedavno ustoličeni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije poručio je da obuka dece na takav način i uopšte organizovanje takvog kampa nema nikakve veze sa Hristom i jevanđeljem te je pozvao državne organe da ispitaju uslove u kojima deluje ova samozvana grupa koja se lažno predstavlja.
Da je to pitanje državnih organa smatra i protojerej-stavrofor Velibor Džomić, inace stručnjak za crkveno pravo. On je pozvao vernike da ne nasedaju na propagandu i da svoju decu stavljaju pod komandu "duhovno neutemeljenih i neutvrđenih tipova poput Akakija" koji, kako je rekao, nisu uspeli ni sebe da povedu, a kamoli da vode druge.
Verski analitičar Živica Tucić kaže da nijedna politička partija, sportski klub, a kamoli verska zajednica ne sme da ima bilo kakav vojni kamp. Tim pre što hrišćanstvo nije ratoborna religija.
"Crkva se bori za državu, za narod molitvom i usmerava ljude da se spasavaju po njenom učenju da stignu do carstva nebeskog. Znači ovi zemaljski ciljevi koji se ostvaruju puškama, tenkovima, avionima, to ne sme da je u centru ma koje organizacije. Monopol nad vojnim sredstvima, nad vojnom obukom, može da ima samo država", rekao je Tucić.
Inače, ziloti se smatraju pravoslavnim fundamentalistima čija je parola "Pravoslavlje ili smrt" i koji ne priznaju SPC, jer ih smatra raskolnicima.
Penzionisani vladika zahumsko-hercegovački Atanasije u svojoj knjizi o zilotima u Srbiji napisao je da u SPC zilote naziva raskolnicima, jereticima, ratobornim i isključivim.
Ziloti, pak Srpsku pravoslavnu crkvu nazivau "državnom crkvom", a za sebe tvrde da se bore za čistotu pravoslavne vere.
Sve pravoslavne pomesne crkve, osim njihovih koje nazivaju "istinskim pravoslavnim crkvama", prema njihovom mišljenju, početkom 20. veka poklekle su pred iskušenjima: napadima komunistickih vlasti, promenom crkvenog kalendara, ekumenizmom i "crkvenim modernizmom".
Zato se zilotizam ili "istinsko pravoslavlje" smatra više društvenim fenomenom, borbom protiv savremenog sveta, modernizma i globalizma nego što je to pitanje religije i njene odbrane.
Zilotski pokret u Srbiji potekao je iz svetogorskog manastira Esfigmena, koji se, inače, nalazi u susedstvu Hilandara.
Esfigmenski monasi odvojili su se od Vaseljenske patrijaršije sedamdesetih godina prošlog veka, kada je nekoliko pravoslavnih pomesnih crkava prešlo na gregorijanski kalendar.
Njima su se pridružila trojica srpskih monaha 1995. godine, u vreme kada su svetogorski ziloti protestovali zbog odlaska vaseljenskog patrijarha Vartolomeja u Rim, u posetu papi.
Jedan od trojice srpskih monaha, otac Akakije, 1996. godine vratio se u Srbiju i na Fruškoj gori, u blizini manastira Nova Ravanica, osnovao prvu monašku porodicu.
Danas postoji i ženski manastir, na Kučajskim planinama, nekoliko parohija s paraklisima i nekoliko stotina vernika.
Svoju crkvu nazivaju Srpska istinski pravoslavna crkva (SIPC) i ona je pod privremenim okriljem Grčke istinski pravoslavne crkve.
Na ulazu u gotovo sve zilotske manastire istaknuta je crna zastava s krstom i natpisom "Pravoslavlje ili smrt".
Izvor: tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Policija ispituje zilotski kamp u kom deca vežbaju pucanje

Izvor: Press, 05.Avg.2014

"Pokretenuta je istraga kako bi bile proverene sve činjenice", rekao je Tanjugu direktor srpske policije Milorad Veljović...Mediji su prethodnih dana objavili snimak dece, od kojih su neka mlađa od 10 godina, kako pucaju iz replika ruskog kalašnjikova. Desetodnevni kamp je ovog leta održan na...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.