Policajci upucali TINEJDŽERA SA DAUNOVIM SINDROMOM: Južnoafrička Republika na nogama (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Avg.2020, 00:08

Policajci upucali TINEJDŽERA SA DAUNOVIM SINDROMOM: Južnoafrička Republika na nogama (FOTO/VIDEO)

Dečak (16) izašao da kupi keks

Dva južnoafrička policajca uhapšena su zbog ubistva Natanijela Džulijusa (16). Ubistvo tinejdžera izazvalo je nasilne proteste u ovoj zemlji.

Ubijeni tinejdžer imao je Daunov sindrom. Njegova porodica kaže da je 16-godišnjak izašao da kupi keks kada je ubijen u parku Eldorado u Johannesburgu. Objasnili su kako je ubijen nakon što zbog poteškoća nije odgovorio na pitanja policajaca.

[WATCH] A stand off between police >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << and residents in Eldorado Park ensued after 16-year-old Nathaniel Julius was allegedly shot and killed at the hands of the police. #EldoradoPark #NathanielJulius pic.twitter.com/u9OTDlYaar

— Newzroom Afrika (@Newzroom405) August 28, 2020

Iz policije su prvo saopštili kako se Džulijus našao u unakrsnoj vatri između policajaca i lokalnih kriminalaca, ali nezavisna policijska istraga pokazala je suprotno.

Ubistvo tinejdžera izazvalo je proteste, a policija je koristila gumene metke i granate za omamljivanje kako bi rasterala demonstrante koji su blokirali ulice i bacali kamenje. Predsednik Siril Ramafosa pozvao je građane da se smire.

Inače, Južnoafrička policija je često na meti kritika zbog prekomerne upotrebe sile.

Mike Harris, Nathaniel Julius' father describes the 16-year-old who was shot and killed by police, as humble and happy. The two police officers arrested for his killing will be charged with murder and defeating the ends of justice.https://t.co/iFktWqQ7Ne pic.twitter.com/B8Xq2ARbFC pic.twitter.com/yrrkVHasSb

— 🇿🇦TEAM☠TRIO💣TASK FORCE ☠📡🚨 (@MCVENTA) August 29, 2020

Samo ove godine optuženi su da su ubili najmanje 10 ljudi dok su obezbeđivali sprovođenje mera zabrane kretanja tokom vanrednog stanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.