Izvor: RTS, 22.Jun.2021, 16:07

Polemika Vučića i Kamberija u Skupštini

Poslanik "Ujedinjene doline – SDA Sandžaka" Šaip Kamberi rekao je na sednici na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić predstavio izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom, da briselski dijalog i dalje ostaje glavni mehanizam procesa normalizacije, ali je svoje obraćanje više posvetio optužbama na račun Srbije u vezi sa navodnim zločinima nad albanskim stanovništvom na KiM. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ponosan na Srbiju koja ne krije zločince i kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da za srpske žrtve očigledno nema pravde. Odgovarajući Kamberiju, Vučić je istakao da je u svim svojim izlaganjima navodio da Srbi nisu uvek bili ni sveci ni anđeli.
Šaip Kamberi je poručio i da je Srbija danas "umorna od mnogih stvari", od svoje, kako kaže, "zavade sa Evropom, ali i od Kosova" i poručio da treba naći rešenje.

"Ljudi treba da budu upoznati s tim da Srbija danas mora da razgovara s onima kojima je ubijala decu, a mnogima i cele porodice. Vi ćete možda u rundi dijaloga imati nekog čiju su porodicu ubili Škorpioni", rekao je Kamberi.
Kazao je da srpski narod mora tuđim očima pogledati sebe i konačno shvatiti da je sticanje prijatelja važnije od osvajanja teritorije.
"Danas se mora shvatiti da je nezavisnost Kosova logična posledica raspada bivše SFRJ, kao i da su nad albanskim narodom 1998. i 1999. godine u ime srpske države počinjeni teški ratni zločini", rekao je Kamberi.
Dodao je da srpska javnost treba da bude obaveštena o svemu što se događalo na KiM.
"Bili ste dobro krenuli kada ste najavili da ćete obavestiti javnost o detaljima slučaja 'Panda', ali onda ste zastali. Ne znam zašto, ali da ste išli do kraja, danas bi vam lakše bilo", rekao je Kamberi.
Kaže i da srpska javnost mora da zna da su, kako tvrdi, masakre počinile vojne, policijske i paravojne snage nad albanskim stanovništvom.
Uveren je, kaže, da će normalizacija odnosa između Prištine i Beograda uticati na normalizaciju položaja njegovih sunarodnika koji žive u Preševu, Medveđi i Bujanovcu i svih Albanaca u Srbiji.
"Integracija u EU i dalje ostaje zajednički cilj Srbije i Kosova, a sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa predstavlja uslov za članstvo. Bez napretka u tom procesu nijedna strana se ne može nadati članstvu u EU", rekao je Kamberi.
Dodao je i da bi EU tokom pregovaračkog procesa trebalo da pruži izglede za članstvo u EU kroz veću političku i finansijsku podršku, a da se obe strane uzdrže od izjava koje su kontraproduktivne za normalizaciju odnosa.
"Jeziku mržnje i recikliranju termina iz 80-ih i 90-ih godina nema mesta u dijalogu o pomirenju", rekao je Kamberi.
Prema njegovoj oceni, Srbija danas ima problem sa susedima, te da će odnos sa Albanijom umnogome zavisiti od dijaloga Beograda i Prištine.
Kaže da je zvanični Beograd umoran od mnogih stvari, od svoje zavade sa Evropom koju ne poznaje, ali i od Kosova, te poručuje da treba naći rešenje.
Vučić: Srbija nikada neće biti umorna od KiMSrbija nikada neće biti umorna Kosova i Metohije i srpskog naroda koji živi u našoj južnoj pokrajini, poručio je predsednik Aleksandar Vučić odgovarajući poslaniku Šaipu Kamberiju na sednici Skupštine Srbije, na njegovu konstataciju da je "Srbija umorna od Kosova".

"Ne znam od čega je neko umoran ili ne, ponekad i sam osetim da sam umoran, ali to je samo trenutak i fizički umor, a Srbija da bude umorna od Kosova – nikada", istakao je Vučić.
Kako je dodao, Srbija može da bude umorna od pogrešnih dela, od sopstvene nemoći, umorna je od udvorničke i podaničke politike, od bahate i osione politike.
"Ali Srbija nikada, uveravam vas, neće biti umorna ni od svog naroda na KiM, ni od Kosova i Metohije", kazao je Vučić obraćajući se Kamberiju.
Navodi da ako misli da je neko umoran, to mu se samo učinilo.
Ipak, predsednik kaže da ako je Kamberi takav utisak stekao, to je greška naše države.
"To pokazuje da smo pogrešili, prvi ja, da nismo pokazali dovoljno entuzijazma i energije. Videćete ga još mnogo više u očuvanju interesa našeg naroda na Kosovu i Metohiju. Da živi Srbija, i Kosovo i Metohija", zaključio je Vučić.
"Kurti nije mislio na mir kada je predložio deklaraciju o miru u Briselu"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, odgovarajući Kamberiju, da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije mislio na mir kada je predložio deklaraciju o miru u Briselu tokom razgovora Beograda i Prištine, već da je hteo da ponizi Srbiju i pokaže kako su oni tobože za mir, a Srbija ne.
Kamberiju, koji je u svom izlaganju kazao da je Beograd na deklaraciju o miru koju je predložio Kurti u Briselu odgovorila zakazivanjem vojne vežbe, Vučić je na sednici Skupštine Srbije na kojoj izveštava građane i poslanike o pregovorima Beograda i Prištine u Briselu – odgovorio:
"Mi smo vojnu vežbu zakazali jedno mesec i po dana ranije, a ponuda o deklaraciji o miru nije nikakva ponuda o deklaraciji i očuvanju mira i nenapadanju jer se ona potpisuje između suverenih država. I nije se taj koji vam je delimično diktirao tekst zalagao ni za kakav mir i uopšte mu nije bilo do mira, mir mu nije bio ni u podsvesti", naglasio je predsednik.
Dodaje da je, naprotiv, Kurtiju jedino bilo stalo da ponizi Srbiju i proda neki trik međunarodnim predstavnicima kako bi pokazao da je on tobože za mir, a Srbija nije.
"Srbija jeste za mir, ali ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu i na tu činjenicu morate da se naviknete, posebno na činjenicu da zbog toga neću da se izvinjavam ni vama, ni međunarodnim predstavnicima, a ponajmanje Kurtiju, Osmanijevoj ili bilo kome drugom ko dolazi iz Prištine", kazao je Vučić obraćajući se Kamberiju.
Vučić: Pričate o aparthejdu u kom su Srbi nestajaliVučić je poručio Kamberiju da Albanci govore o aparthejdu u Srbiji u kome su Srbi nestajali, ali da Srbi nisu umeli da prave žrtvu od sebe kao što to sve vreme rade Albanci.
"Kada pričate o inkluziji Albanaca u državne organe i institucije, pa što izbaciste sve Srbe u Bujanovcu i Preševu, i to ne tamo gde ih ima tri ili četiri odsto, a tražite od nas inkluziju tamo gde vas nema jedan odsto. I to na teritoriji koju vi smatrate Srbijom", zapitao je Vučić u Skupštini Srbije.
Kaže da su Albanci izbacili 40 odsto Srba iz lokalne vlasti u Bujanovcu i da sada nema nijednog Srbina u Opštini u Bujanovcu.
Smeta vam prisustvo srpskog čoveka u Opštini i vi ćete da nam držite predavanje, poručio je Vučić.
"Mi se odnosimo fer i pošteno, a recite vi koliko imate policajaca Albanaca, a koliko pomoćnika opštine da su Srbi i članova veća od tih 40 odsto. Ja ću vam reći – nula. Što to ne kažete ambasadorima. Šta god se kaže protiv Srba, nađete neke kretene kod nas koji će da kažu – e dobro im je rekao, problem srpske država je diktatura. Jeste, a kod vas demokratija cveta, ide u nebesa", naveo je Vučić.
Vučić je istakao da su Srbi od početka sukoba sa nacističkom Nemačkom bili neprijatelji i Geringa i Gebelsa, s kojim Albanci upoređuju sada Veljka Odalovića, i platili zbog toga najvišu cenu i pod balističkim pokretom na KiM Bali Kombetar, koji su bili glavni saveznici baš Geringa i Gebelsa.
"Kamberi je izgovorio da je Srbija ubijala decu, a nije rekao ime i prezime, rekao je Srbija je ubijala decu, to je kao kada vam neko iz Crne Gore saopšti kako nisu nijednog pojedinaca navodili (u deklaraciji). Hoće da u istorijske knjige uđe da je Srbija ubijala decu, a ne zločinci koje smo sami osudili i imali snage da to uradimo, koliko drugi nikada neće imati snage. Pa smo mi krivi, jer su to navodno srpski narod i Srbija činili", kaže Vučić.
Dodaje da Srbi nikada ništa loše nisu rekli o Albancima, niti da mislimo da smo bolji narod u bilo čemu od Albanaca.
"Kažete da je Nebojša Pavković optužen na 22 godina, a sada možete na još 22 godine, za isto delo će da mu sude na drugom sudu. Nema nikakve pravne procedure niti pravnih principa, ali nije Pavković ubio porodicu Šutaković, tu decu. Ko ih je ubio, Kamberi, što niste otkrili i osudili kao što smo mi osudili one koji su ubili članove porodice Bogujevci? Je l‘ vidite u čemu je razlika između nas?", zapitao je Vučić.
Kaže da Albanci govore o Račku i time plaše svakog Srbina, kao i porodicu Todosijević, jer je rekao šta misli o Račku, nakon čega je pokrenuta hajka protiv njega.
"Vi možete da kažete ovde šta god hoćete, i uvek ću se boriti za vaše pravo da izgovorite šta god hoćete, jer imamo dovoljno argumenata da vam odgovorimo. Želimo da se uvek zalažemo za slobodu govora i punu slobodu vas kao pripadnika nacionalne manjine i građanina. To je važna razlika između onoga što se zbiva u Beogradu i Prištini", naglasio je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.