Pola veka rebusa šabačkog enigmatičara

Izvor: RTS, 13.Feb.2019, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola veka rebusa šabačkog enigmatičara

Dragoslav Rosić, najpoznatiji šabački enigmatičar ove godine obeležava vredan jubilej - pola veka rada. Do sada je potpisao više od 15.000 ukrštenica i sarađivao sa mnogim časopisima i kvizom „Slagalica”.
Zbog dobrog rasporeda suglasnika i samoglasnika, emisija RTS-a „Ovo je Srbija” pogodna je za stvaranje enigmatske konstrukcije. Dragoslav Rosić kaže da koristi lepe i zvučne reči >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i da su njegovi radovi lako rešivi jer želi da stimuliše svakoga ko drži olovku i papir da, do poslednjeg popunjenog slova, ne odustane.

„Kada se odabere tema, onda se počinje od tog tematskog pojma, postavi se u najpogodnije mesto u ukršenici, i onda se oko tog pojma stvara struktura reči koje predstavlja ukrštenica a oni krajevi se završavaju lagano", kaže Rosić.
Prvu ukršenicu, sa samo 18 godina, objavio je u Bjelovarskom "Čvoru". Svaku može da reši za 5 minuta a sastavi, u zavisnosti od veličine, za 2-3 sata. Završio je Mašinski fakultet, predavao u Tehničkoj školi ali od druženja sa ukrštenicama, anagramima, rebusima, nikada nije odustajao. Enigmatika ga kaže, čini srećnim i zdravim.
„Čini mi zadovoljstvo jer ja to zaista volim, prvo istražujem naš jezik, tako da se znanje uvećava iz dana u dan, i to je osnova, druga stvar, sastavljajući ukrštene reči, pa i rešavajući, razvijaju se funkcije mozga, sve treba trenirati, kako telo, tako i um, mozak," dodaje Dragoslav koji je osvojio četrdesetak nagrada.
Svakodnevno se druži sa enciklopedijama i rečnicima, a ukrštene reči sastavlja na papiru, a ne uz pomoć kompjuterskih programa, jer je za njegov hobi, potrebna i duša, koju kako kaže, računari nemaju.





Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.