Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Sep.2018, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokret Tvrđava najavila tužbe protiv nadležnih za izradnju skladišta za tečni gas u Smederevu

Smederevski Pokret Tvrđava najavio je tužbe protiv kompanije Petrol LPG, Grada Smedereva i ministarstva građevinarstva Srbije, zbog ocene da transportom tečnog gasa kroz centar Smedereva ugrožavaju živote građana, navodi se u saopštenju.

U sapštenju se navodi da će taj pokret pokrenuti tužbe protiv nadležnih koji su omogućili da se izgradnjom nelegalnog skladišta za tečni naftni gas na obali Dunava 2013. godine životi građana "permanentno ugrožavaju".
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
"Ovo skladište je po mišljenju Republičkog inspektora Ministarstva građevinarstva sporno, jer je rešenje o lokacijskoj dozvoli izdato suprotno Zakonu o planiranju i izgradnji. U istom dokumentu, inspektor zaključuje da glavni projekat za izgradnju skladišta nije izrađen u skladu sa rešenjem o lokacijskoj dozvoli", saopštio je Pokret Tvrđava.

Taj pokret navodi da glavni problem uz skladište predstavljaju i kompozicije vagona s gasom koje stoje često u centru Smedereva, pored glavnog šetališta, suprotno Zakonu o transportu opasnog tereta.

"Građani Smedereva svakodnevno strepe, jer bi eksplozija samo jednog vagona izazvala nesagledive posledice po živote i imovinu građana. Podsećamo da je 2016. u selu Hitrino, na severoistoku Bugarske, u eksploziji samo jednog vagona, poginulo osmoro ljudi, a povređeno dvadeset petoro", navodi se u saopštenju.

Pokret je saopštio da su krivične prijave protiv odgovornih za izgradnju skladišta podnete Tužilaštvu za organizovani kriminal, ali da i "dalje stoje u fioci i čekaju neko bolje vreme".

"Zbog svega navedenog, građani Smedereva okupljeni oko Pokreta Tvrđava razmatraju podnošenje tužbe sudu protiv svih umešanih u ovaj slučaj. Ukoliko srpski državni organi ne budu imali sluha za očigledno kršenje propisa države Srbije, krajnja instanca obraćanja će biti Evropski sud za ljudska prava u Strazburu", naveo je Pokret Tvrđava.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.