Pokrenuta proizvodnja uglja na kopu Drmno

Izvor: RTS, 02.Avg.2014, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrenuta proizvodnja uglja na kopu Drmno

Na kopu Drmno u Kostolcu pokrenuta je proizvodnja uglja i već se proizvodi 15.000 tona dnevno, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. Voda sa tog kopa trebalo bi da bude ispumpana u roku od 30 dana, rekao je Antić.

"Ne volim da dajem rokove, ali mi deluje izvesno ovaj rok koji je dao direktor i učinićemo sve da u roku od 30 dana ispumpamo vodu i za to ćemo angažovati sve neophodne kapacitete, a razmotrićemo i opciju angažovanja dodatnih", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Antić za Tanjug.

Ministar je obilazeći kop Drmno istakao da su zaposleni u TE KO Kostolac napravili veliki podvig tako što su uspeli da na potpuno novi alternativni način pokrenu proizvodnju uglja na kopu Drmno.

Proizvodnja uglja na tom kopu pokrenuta je juče popodne i, prema Antićevim rečima, količina od 15.000 tona dnevno je normalna proizvodnja koja je dovoljna za podmirivanje potreba za Termoelektranu u Kostolcu, a nekoliko hiljada tona ide i na deponije uglja koje će se koristiti zimi.

"Trenutno rade blokovi B2 i A2 i proizvode oko 540 megavata struje", naveo je Antić.

Blok za proizvodnju struje A2 ponovo je juče ujutru počeo da radi nakon što je bio poplavljen u noći između srede i četvrtka.

"Jako dobra vest za sve građane Srbije je da smo uz ogroman napor zaposlenih u Kostolcu i na kopu Drmno uspeli i da napravimo potpuno novo rešenje za pokretanje proizvodnje", naglasio je ministar.

Proizvodnja je pokrenuta tako što je organizovan alternativni transport uglja putem trake, odnosno takozvani "bajpas", a rade dva bagera "400" i "veričar".

"Ovo je još jedan od dokaza da je naš energetski sistem sposoban da prevaziđe probleme koji nisu očekivani, kao i da su ljudi koji rade ovde jako stručni", rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, rade se procene štete na kopu Drmno i procena štete bi mogla da bude poznata već sledeće sedmice.

Ministar je napomenuo da je u prethodnih 15 dana u Kostolcu palo 250 litara vode po metru kvadratnom, dok je godišnji prosek za Kostolac 600 litara po metru kvadratnom.

Antić je rekao da se trenutno ispumpava oko 25.000 kubika vode dnevno sa kopa.

Direktor TE KO Kostolac Dragan Jovanović rekao je da je kop Drmno poplavljen sa između 800.000 i milion kubika vode dnevno.

Jovanović je upozorio da kop Drmno ipak radi u privremenom režimu i teškoj situaciji i da će zaposleni dati sve od sebe da se što pre ispumpa voda.

On je naglasio da je za Kostolac veoma važna proizvodnja otkrivke i da je trenutno četvrti sistem van pogona, jer su putevi za transport poplavljeni i zatrpani muljem.

Na kopu Drmno je počela sanacija pukotina, kako bi moglo bezbedno da se radi, a pojavila su se i lokalna klizišta. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pokrenuta proizvodnja uglja na kopu Drmno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2014

Na kopu Drmno u Kostolcu pokrenuta je proizvodnja uglja i već se proizvodi 15.000 tona dnevno, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i najavio da bi voda sa tog kopa trebalo da bude ispumpana u roku od 30 dana..."Ne volim da dajem rokove, ali mi deluje izvesno ovaj rok koji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Podvig rudara u Kostolcu, pokrenuta proizvodnja

Izvor: Mondo, 02.Avg.2014

Na kopu Drmno u Kostolcu pokrenuta je proizvodnja uglja i već se proizvodi 15.000 tona dnevno, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić...Na kopu Drmno u Kostolcu pokrenuta je proizvodnja uglja i već se proizvodi 15.000 tona dnevno, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.