Izvor: RTS, 01.Okt.2020, 14:54

"Pohvala Direru" u Galeriji RTS-a

Izložba crteža Javora Rašajskog – "Pohvala Direru" biće otvorena u maloj Galeriji RTS danas u 19 časova.
Javor Rašajski (Vršac, 1946), ilustrator više od stotinu knjiga od kojih je nekoliko iz oblasti orintologije iz koje ima preko 20 naučnih radova, potpuno se udaljio od prosečnog poimanja crteža koje je u postmoderni doseglo nivo banalnosti i uputio prema crtežu kao filosofiji, crtanju kao ritualu i spiritualu.

Rašajski je sada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i ovde vrli učitelj kao nekada stari majstori, ka njemu se okreće lice
Mnemosine.
Zato oni koji znaju šta je umetnost crtanja pažljivo osluškuju šta im poručuju radovi ovog majstora.
Rašajski je crtač koji crta crtež (može se crtati i ono što u likovnom smislu nije crtež), bitan mu je takav umetnički izraz kao dovršenost, putovanje i domaštavanje, avantura u  prostoru i vremenu.

Za njega je crtež više od uobičajene skice ili studije, uosećavanje (nem. Einfühlung), eksperiment sa sobom i istorijom, dakle i mentalni proces.
Na izložbi u Galeriji RTS-a biće predstavljeno više od 40 crteža ovog vrsnog autora o čijem stvaralaštvu je za ovu izložbu pisao Dejan Đorić.
"Pohvala Direru" u Galeriji RTS-a moći će da se pogleda do 25. oktobra, do kada traje i izložba "Kolekcionar kao kustos" iz zbirke Mihaila R. Mirića.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.