Pogledajte kako je naučna fantastika postala realnost: Otkrivena planeta sa dva sunca

Izvor: Blic, 16.Sep.2011, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte kako je naučna fantastika postala realnost: Otkrivena planeta sa dva sunca

U jednoj od najlegendarnijih scena čuvene naučno fantastične sage „Ratovi zvezda“, Luk Skajvoker na svojoj rodnoj planeti Tatuin stoji zagledan u horizont na kome se nalaze dva sunca. Danas, više od tri decenije kasnije, američki istraživači koristeći snimke NASA-ine sonde Kepler otkrili su ledenu planetu imenovanu kao Kepler-16b sa koje se može videti zalazak dva sunca i koja je od Zemlje udaljena oko 200 svetlosnih godina.

„Ovo je fenomenalno otkriće! Opet >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je ono što je nekad bilo naučna fantastika postalo realnost", kaže Alan Bos sa Karnegijevog instituta za zemljin magnetizam.

Dve zvezde koje kruže jedna oko druge i ranije su primećene, i astronomi su sumnjali da postoje planete koje kruže oko njih, ali Keplerovi snimci prvi su koji to i potvrđuju.

Keplerova misija je da pretražuje naš sektor Mlečnog puta u cilju pronalaženja planeta sličnih Zemlji koje se nalaze u okviru 'nastanjive zone', koja nije ni previše blizu ni previše daleko od zvezda oko kojih kruže.

Tatuin, domovina Luka Skajvokera, u čuvenom filmu predstavljen je kao kamenita, pustinjska planeta, dok je Kepler-16b hladni gasni div jer su obe njegove zvezde manje i hladnije od našeg Sunca. Temperature se zato na ovoj novootkrivenoj planeti kreću od minus 73 do minus 101 stepeni Celzijusa, i Saturnu je slična i u veličini i u masi.

„Još jednom se potvrđuje da je naš solarni sistem samo jedan primer u mnoštvu različitih planetarnih sistema koje priroda može da stvori", zaključuje Džoš Karter, jedan od onih koji su otkrili planetu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NASA: Otkrivena planeta sa dva sunca

Izvor: Večernje novosti, 16.Sep.2011

Svet sa dva sunca, poput onog iz "Rata zvezda" sada je naučno dokazana činjenica. NASA je Keplerovim teleskopom detektovala planetu koja se okreće oko dveju zvezda

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.