Pogledajte: Fotografije prve šetnje u svemiru sa misije Džemini IV

Izvor: Blic, 08.Apr.2012, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte: Fotografije prve šetnje u svemiru sa misije Džemini IV

Astronaut Ed Vajt postao je 3. juna 1965. godine prvi Amerikanac koji je pošao u šetnju svemirom, koja je trajala 23 minuta. Bilo je to svakako jedinstveno iskustvo, a kontrola leta se namučila da ga ubedi da se vrati u letelicu Džemini IV. Ed Vajt postao je 3. juna 1965. prvi Amerikanac koji je pošao u šetnju svemirom

Priča se da je povratak u svemirski brod opisao kao najtužniji trenutak u svom životu. Međutim, ekipa na zemlji bila je svesna da vreme ne radi za njega. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Da je ostao predugo, zemaljska stanica sa Bermuda koja je pratila letelicu izgubila bi kontakt sa svemirskim brodom u Zemljinoj orbiti.

Vajt je, na visini od 284 kilometara iznad Havaja, pri brzini od 30.000 kilometara na sat, plutao i kretao se oko letelice, sa kojom je bio povezan trakama vezanim oko stomaka dugačkom sedam i po metara i oko noge dužine sedam metara.

Vizir na Vajtovoj kacigi bio je presvučen zlatom kako bi ga štitio od zračenja Sunca.

Nasu je, međutim, pretekla Rusija, koja je 18. marta iste godine poslala Alekseja Leonova da prošeta svemirom, tako da je opšteprihvaćen stav da su Amerikanci poslali Vajta u kosmos samo zbog propagande.

Deset članova posade tokom misija Džemini, tokom 1965. i 1966. godine učestvovali su, zapravo, u Nasinoj pripremi za spuštanje na Mesec.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.