Podsticajne mere za rađanje dece podrazumevaju TRI stvari

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Mar.2018, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podsticajne mere za rađanje dece podrazumevaju TRI stvari

Vlada trenutno radi na Akcionom planu

 Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da mere za podsticanje rađanja podrazumevaju tri stvari – finansijsku podršku, projekat e-beba kojim se uklanjaju administrativne prepreke za roditelje, i usklađivanje rada i roditeljstva.

Pročitajte i:

Takođe će biti ustanovljena nagrada za kompanije koje najbolje usklađuju rad i roditeljstvo, najavila je Brnabić gostujući u Dnevniku RTS-a.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Brnabić smatra da je obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o populacionoj politici i merama za podsticanje radanja bilo najznačajnije do sada.

"To je tema od nacionalnog značaja. Drago mi je što je na nju predsednik skrenuo pažnju. Vlada je u petak usvojila Strategiju za podsticanje rađanja, a sada radimo na akcionom planu", navela je Brnabić.

Akcionim planom su, kako je navela, predviđene tri važne stvari:

- Prvo je finansijska podrška i to je predsednik predstavio juče. Druga stvar je - e beba "Beba dobrodošla na svet - kojom će biti otklonjenje sve administrativne prepreke za roditelje novorođene dece, gde je to moguće", navela je premijerka precizirajući da to treba da zaživi u svim porodilištima do kraja setembra.

Treća stvar je, kako je navela, usklađivanje rada i roditeljstva.

Ona je primetila da je naš Zakon o radu jako dobar i u tome je dosta liberalan, ali da se u praksi ne primenjuje.

- Drago mi je što je apel predsednika bio usmeren i na kompanije - kako da se odnose prema ženama koje su na trudničkom ili porodiljskom bolovanju. "Važno je da smo razgovarali sa Privrednom komorom Srbije i SANU, da ustanovimo nagradu za kompaniju koja najbolje usklađuje rad i roditeljstvo, kako bismo drugima pokazali primere kako se to radi", rekla je Brnabićeva.

Upitana zašto nije prisustvovala konferenciji predsednika, premijerka je rekla da za tim nije bilo potrebe i da je bilo važno da se predsednik obrati javnosti.

- Bilo je jako važno da se predsednik obrati jer to nije političko pitanje, već od nacionalnog znacaja - istakla je premijerka i podsetila da je Vučić dok je bio premijer formirao Nacionalni savet koji na njegovu inicijativu i dalje funkcioniše u vladi.

Brnabićeva je ocenila i da je pitanje demografske politike ono pitanje pitanje kojim i treba da se bavi predsednik i da daje tempo tom procesu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.