Podreka projektuje Memorijalni park stradanja Beograda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2020, 16:03

Podreka projektuje Memorijalni park stradanja Beograda

Na prostoru Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, porušene u bombardovanju Beograda šestog aprila 1941. godine, biće izgrađen memorijalni park, a prema rečima glavnog gradskog urbaniste Marka Stojčića, radovi bi trebalo da počnu sledeće godine.

On je za Tanjug naveo da je glavni projekat izradio Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a idejno rešenje poznati arhitekata Boris Podreka.

"Podreka je uradio interesantno idejno rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kroz koje je prikazao stradanje Beograda. Prema tom rešenju, budući memorijalni park će imati masivne granitne kocke koje simbolizuju knjige i deo koji predstavlja renesansu nakon bombardovanja", naveo je Stojčić.

Trenutno se, kaže, priprema projektna dokumentacija i prilagođava plan detaljne regulacije prema ovom projektu koji, dodao je, treba da omogući izgradnju memorijalnog parka, a da se ne isključi mogućnost da se u budućnosti možda izgradi i neki drugi objekat kulture.

"Ove godine ćemo imati završenu i plansku i projektnu dokumentaciju, sledeće godine očekujemo početak izgradnje, a nadamo se i završetak obzirom da je u pitanju parterno rešenje, odnosno parterna izgradnja, a ne izgradnja većeg objekta", rekao je Stojčić i zaključio da će Kosančićev venac konačno dobiti značajan kulturni sadržaj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.