Podgorica, Dikiću i Dušiću produžen pritvor

Izvor: RTS, 04.Okt.2018, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podgorica, Dikiću i Dušiću produžen pritvor

Bivšem komandantu srpske žandarmerije Bratislavu Dikiću i srpskom državljaninu Milanu Dušiću crnogorski sud produžio je pritvor zbog, kako je navedeno, opasnosti od bekstva. Oni se terete za "stvaranje kriminalne organizacije i pokušaja terorizma" na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016. godine. Suđenje Draganu Maksiću koji se, takođe, tereti za pokušaj terorizam odloženo je za sutra zbog zdravstvenog stanja optuženog. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Odluku o produženju pritvora je prethodno donelo Krivično veće Višeg suda, a Apelacioni sud se izjašnjavao po žalbi advokata Bratislava Dikića.

Apelacioni sud navodi da postoji osnovana sumnja da su optuženi izvršili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i pokušaja terorizma.
Kako se navodi, te tvrdnje proizlaze iz iskaza svedoka saradnika Saše Sinđelića, drugih svedoka, oduzetih predmeta, listinga telefonskih razgovora, izveštaja sudskih veštaka, preneo je RTCG.
Sud ističe da je za dela koja se Bratislavu Dikiću stavljaju na teret zaprećena visoka kazna zatvora, kao i činjenica da je državljanin Srbije što znači da ima razvijene lične, porodične i društvene veze van teritorije Crne Gore koje može iskoristiti u bekstvu.
Suđenje za pokušaj terorizma je u toku pred Višim sudom, a Dikić i Dušić su u pritvoru od 18. oktobra 2016.
Pojava "ključnog" dokumenta
Inače, u crnogorskom Višem sudu odloženo je za sutra suđenje Draganu Maksiću zbog njegovog zdravstvenog stanja.
Maksić se, takođe, tereti za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine.
Advokat odbrane Miroje Jovanović predao je sudu dokument za koji tvrdi da je dobio važan dokument iz Moskve, koji može da promeni tok dokaznog postupka.
Crnogorski mediji prenose da u dokumentu stoji da svedok saradnik Saša Sinđelić 27. septembra 2016. nije napuštao zgradu aerodroma Šeremetjevo i da je istog dana iz zone tranzita odleteo za Beograd.
Vijesti prenose da je Jovanović dokument dobio preko ruske ambasade u Srbiji i da je advokat na ročištu rekao da se "ne oseća bezbedno dok je taj dokument kod njega".
Specijalni tužilac Milivoje Katnić tražio je hemijsku analizu tog dokumenta, jer se plaši da će ih "ruska vojna obaveštajna služba GRU otrovati".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.