Podaci se čuvaju dok traje oglas za posao ili tri godine uz saglasnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2019, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podaci se čuvaju dok traje oglas za posao ili tri godine uz saglasnost

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, čija je primena počela danas, doneo je brojne novine, naročito kompanijama koje raspolažu i služe se ličnim podacima pojedinaca, kaže Miloš Turinski, PR sajta za zapošljavanje "Infostud".

On navodi da se podaci kandidata sada čuvaju u vremenu dokle traje oglas za posao, maksimalno šest meseci.

"Ukoliko kandidat bude želeo da poslodavac ima njegove podatke na duži period, ponuđena je opcija gde kandidat može svojevoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da izabere da se podaci čuvaju do tri godine, posle toga smo svi u obavezi da brišemo te podatke", rekao je Turinski za Tanjug.

Prema njegovim rečima, u Infostudu su zakon tumačili i retroaktivno, pa će tako sve biografije koje su u sistemu duže od tri godine obrisati, kako bi, kako kaže, kandidati bili zaštićeni u skladu sa novim zakonom.

"Morali smo da u proteklih godinu dana radimo na implementaciji. Gledali smo da sigurnost podignemo na što viši nivo i da se prilagodimo zakonu. Ranije ste sve podatke mogli da čuvate u nedogled, što se tiče poslodavaca i što se tiče naše baze, sada nije tako", rekao je Turinski.

Kako je naveo, tokom implementacije najteže je bilo protumačiti zakon, šta je zakonodavac hteo da kaže svakom odredbom.

"Imali smo tim od tri pravnika koji je na tome radio u prethodnih godinu dana da bismo sve definisali kako treba", dodao je Turinski.

On kaže da kandidati za posao sada imaju pravo da zatraže uvid u svoje podatke, njihovo brisanje ili izmenu.

"Naš sajt za zapošljavanje postoji već 15 godina, godišnje nam se prijavi preko 200.000 kandidata. To je 200.000 baza koje prolaze kroz sistem", podseća Turinski.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović najavio je ranije da će tražiti da se primena ovog zakona odloži, što su u Infostudu razumeli, jer, kako kažu, zakon je obiman i obuhvata jako puno stvari.

"Nama je trebalo godinu dana da ga implementiramo u naš sistem. Kada pričamo o podacima o ličnosti, jasno vam je da su to podaci koji se najčešće zloupotrebljavaju putem interneta i ovaj zakon će sada omogućiti svima da budu što zaštićeniji", objasnio je Turinski.

Upitan da li neko može iz njihove baze da zloupotrebi podatke i kandidatima šalje reklamne poruke, Turinski podseća da je to zakonom zabranjeno.

"Ukoliko je kandidat odlučio da podatke dostavi samo za svrhu konkursa za posao, isključivo za to se mogu koristiti. Ne sme niko da izvuče njegovu imejl adresu i njegov broj telefona i da mu pošalje reklamnu poruku. Ukoliko to neko učini, kandidat ima puno pravo da traži novčanu odštetu", objasnio je Turinski.

Sajt za zapošljavanje Infostud danas je organizovao tribinu povodom novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti kako bi kandidatima objasnili koje promene donosi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.