Počinje puna primena Zakona o bezbednosti hrane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2011, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje puna primena Zakona o bezbednosti hrane

BEOGRAD -

Od danas počinje puna primena Zakona o bezbednosti hrane, a to podrazumeva da proizvođači i veći trgovci hrane u Srbiji, moraju da primenjuju hasap (HAC CP) sistem za bezbednost hrane.

Ta obaveza se ne odnosi na primarne proizvođače hrane u Srbiji i male trgovine koje prodaju hranu, oni moraju da se pridržavaju strogih propisa o higijeni.

HAC CP je skraćenica od Hazard Analysis Critical Control Point, što u prevodu znači analiza opasnosti i kritične >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kontrolne tačke.

Zakon o bezbednosti hrane je donet 2009. godine i obavezuje sve učesnike u lancu proizvodnje, prerade i prometa hrane u Srbiji da od 11. juna 2011. godine uspostave, ali ne i da sertifikuju hasap sistem.

Agenciji Beta je u ministarstvu poljoprivrede Srbije rečeno da uloga inspektora koji će kontrolisati funkcionisanje hasap sistema neće biti isključivo regulativna, kako je to bilo ranije, već i edukativna.

Veterinarska inspekcija, kako je rečeno, u toku službenih kontrola upoznavaće trgovce na koji način da sprovode samokontrole kako bi bili sigurni da je hrana koju stavljaju u promet bezbedna.

U ministarstvu su naveli da hasap sistem nema jednostavna, niti jedinstvena rešenja i inspektor neće moći da ospori samom proizvođaču način da kontroliše opasnost i da spreči pojavu opasnosti, ako je ona efikasna i ako se može potvrditi.

Uvođenjem hasap sistema, kako je rečeno, uspostaviće se poverenje u proizvođače i proizvode, ali i povećati konkurentnost srpskih proizvoda na domaćem i na inostranom tržištu.

Svi veliki proizvođači i trgovci hranom u Srbiji uglavnom već imaju uveden hasap standard i posluju na taj način.

Hasap sistem je sedamdesetih godina postao priznat kao međunarodni standard za proizvodnju bezbedne hrane. Svetske zdravstvena organizacija (SZO) usvojila ga je kao najefikasnije sredstvo za kontrolui bolesti izazvanih hranom.

U zemljama Evropske unije je obavezan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.