Otvoren Svetski ekonomski forum u Davosu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2018, 05:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Svetski ekonomski forum u Davosu

Indijski premijer Narendra Modi upozorio je danas, otvarajući Svetski ekonomski forum u Davosu, da je nedavni talas trgovinskog protekcionizma, kojim vlade postavljaju barijere slobodnoj trgovini između naroda, zabrinjavajući.

Modi je rekao da su "snage protekcionizma podigle glave protiv globalizacije", prenela je agencija AP.

Ne pominjući direktno američkog predsednika Donalda Trampa ili SAD, Modi je istakao da "rešenje ove zabrinjavajuće situacije protiv globalizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nije izolacija".

Indijski premijer citirao je Mahatmu Gandija: "Ne želim da prozori na mojoj kući budu zatvoreni sa svih strana. Želim da vetrovi kultura svih zemalja uđu u moju kuću samouverenošću i tako izađu".

Ovo je prvi put da jedan indijski premijer boravi u Davosu od 1997. godine, navela je američka agencija.

Svetski ekonomski forum u švajcarskom zimskom odmaralištu Davosu okupiće, do 26. januara, svetske lidere i političke i ekonomske elite, u uslovima geostrateških podela na više frontova, koje imaju dalekosežne političke, ekonomske i društvene posledice.

Tema ovogodišnjeg 48. foruma je "Izgradnja zajedničke budućnosti u podeljenom svetu", a 2.500 učesnika, među kojima 70 šefova država i vlada, nastojaće da definišu zajedničke akcije i mere za rešavanje globalnih problema.

Prvi put posle gotovo dve decenije najavljeno je i učešće američkog predsednika Donalda Trampa, koji bi trebalo da održi završni govor na Forumu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će, takođe, učestvovati na forumu.

Gardijan o globalnoj nejednakosti, Davosu, Trampu...

Bogati moraju da odbace ideju da su mnogo bolji od ostalih i da se više posvete društvu, jer će u suprotnom, rastuća nejednakost učiniti da što veći broj ljudi živi u strahu i sa sve manje nade, navodi se u komentaru britanskog lista "Gardijan" o globalnoj nejednakosti.

Takav razvoj situacije bi, kako ocenjuje list, bio katastrofa za demokratiju i doveo bi do toga da Trampizam postane stalna karakteristika političkog okruženja.

Milijarderi i direktori vodećih svetskih korporacija će na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu razgovarati o nejednakosti i siromaštvu, ali će učiniti malo u vezi s tim, jer ne veruju da se njihovi najbolji interesi poklapaju sa interesima građana.

To je, kako ocenjuje Gardijan, greška istorijskih razmera.

"Bogatima je mrsko da isplate dnevnu zaradu, ali će finansirati filharmonijski orkestar. Zabraniće sindikate, ali će organizovati radionicu na temu transparentnosti u vladi", smatra jedan od vodećih međunarodnih stručnjaka za pitanja globalne nejednakosti Branko Milanović.

Gardijan dalje navodi da politička i ekonomska kriza zahtevaju povratak balansa između nacionalne države i otvorene globalne ekonomije, kao i da je aktuelni model trgovinske globalizacije otvorio vrata za demagogiju, kao što je, kako navodi, demagogija gospodina Trampa.

Demokratija će potpasti pod čini populista, kao što je Donald Tramp, ako ne uspe da se uhvati u koštac sa posledicama globalizacije, ocenjuje Gardijan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Počinje Svetski ekonomski forum u Davosu

Izvor: Radio 021, 23.Jan.2018

Svetski ekonomski forum (WEF), koji počinje danas u švajcarskom zimskom odmaralištu Davosu, okupiće i ove godine svetske lidere i političke i ekonomske elite, u uslovima geostrateških podela na više frontova, koje imaju dalekosežne političke, ekonomske i društvene posledice...Tema ovogodišnjeg...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.