Počeo poslovni forum Zapadni balkan - nordijske zemlje, dan za Švedsku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2018, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo poslovni forum Zapadni balkan - nordijske zemlje, dan za Švedsku

U Beogradu je danas počeo trodnevni poslovni forum o mogućnostima poslovanja regiona Zapadnog Balkana i regiona nordijskih zemlja na kojem će učestvovati 161 kompanija.

Prvog dana foruma, predstavljeni su potencijali za saradnju kompanija sa Zapadnog Balkana (ZB) sa Švedskom, a domaći privrednici imali su priliku da se putem bilateralnih razgovora sa kolegama iz istih sektora povežu i uspostave poslovne kontakte.

Direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Privredne komore Srbije(PKS) Jelena Jovanović, navela je otvarajući skup da na ZB ima oko 350 hiljada malih i srednjih preduzeća te da će se u narednim danima govoriti na koji način ta preduzeća mogu povećati konkurentnost ekonomija Zapadnog Balkana i kako da se pozicioniraju na globalnom tržištu.

"Zbog toga je Komorski investicioni forum (KIF) odlučio da zajedno sa predsednicima nacionalnih komora Zapadnog Balkana bude jedan poslovni glas koji će da kaže koje su to sve prepreke za poslovanje u zemljama ZB, na koji način možemo poboljšati svoju investicionu klimu i omogućiti slobodan protok robe, ljudi, usluga i kapitala".

Izvršni direktor Nordijske poslovne alijanse, Andreja Pavlović, kaže da je u pitanju najveći nordijski poslovni skup od kada Alijansa postoji i najavio održavanje velikog nordijskog investicionog foruma u petak u Palati Srbije.

"Imaćemo priliku da u formatu 'otvorenog stola' razgovaramo direktno sa predsednikom republike", kaže Pavlović i najavljuje prisustvo ministara Vlade Srbije kao i brojne B2B (bi tu bi) razgovore privrednika Zapadnog Balkana.

Zamenik ambasadora Švedske u Srbiji Joakim Vaern poručio je da je njegova zemlja spremna da podrži napore Vlade Srbije kako bi se motivisale kompanije da investiraju u Srbiji.

"Već neko vreme vidimo povećan interesovanje švedskih kompanija da ulažu u Srbiju. Veliko interesovanje je u skladu sa svime onim što je urađeno i poboljšano u Srbiji. Sada su mnogo bolji uslovi za investiranje nego pre nekoliko godina, ali smatramo takođe da struktura i uslovi još uvek mogu da se unaprede i poboljšaju naročito u kontekstu standarda EU", rekao je Vaern.

On je podsetio da je jedan od najvećih donatora Srbije upravo Švedska koja na godišnjem nivou pomaže našu zemlju sa 12 miliona evra, mimo ostalih bilateralnih i drugih projekata u kojima učestvuje sa državom.

"Postoje ogromni potencijali za investiranje u Srbiju", naglasio je Vaern podsećajući da u Švedskoj živi oko 140 hiljada Srba koji su se u tu zemlju doselili iz bivše SFRJ koji, kaže, doprinose razvoju odnosa dve zemlje.

"Ja sam dve godine u Srbiji, zaista izvanredna zemlja. Srbija ima sve mogućnosti za prosperitetnu budućnost i treba da zajedno radimo na promociji i investiranju švedskih kompanija u Srbiji".

Jelena Radulović je ispred PKS predstavila mogućnosti za poslovanje na tržištima Zapadnog Balkana i podsetila da su projekcije rasta BDP-a na ZB projektovane na 4,5 posto i poboljšanje na Duing biznis listi. . .

"Želimo da predstavimo region kao jednu zajedničku destinaciju za poslovanje i da ohrabrimo da vlade urade više na tome da učine region što atraktivnijim", rekla je Radulović.

Viši savetnik za investicije u Razvojnoj agenciji Srbije Nikola Janković, predstavio je investicioni potencijal domaće privrede.

Kako je objasnio, fokus je na ulaganjima u sektoru automobilske industrije, IT, mašinske i avio industrije, poljoprivrede, tekstilne i drvo-prerađivačke industrije.

 Podsetio je, da je prošla godina sa 2,5 milijarde evra investicija bila rekordna i da je za šest meseci 2018. Srbija privukla oko 1,5 milijardu evra ulaganja.

"Očekujemo i u ovoj godini pođednako dobar ili čak bolji rezultat u odnosu na prošlu godinu", kaže Janković i dodaje da je prioritet uključivanje domacih firmi u dobavljačke lance velikih međunarodnih kompanija.

Prema rečima organizatora, forumi su podeljeni po danima sa ciljem bolje organizacije i snažnije posvećenosti svakoj zemlji nordijskog tržišta.

Nakon današnjeg učestvovanja predstavnika Švedske, na sutrašnjem privrednom forumu predstaviće se privrednici regiona i kompanije iz Kraljevine Danske, dok je 18. oktobar rezervisan za susrete privrednika iz Regiona Zapadnog Balkana i Republike Finske.

Trodnevni forum organizuje PKS u okviru Evropske mreže preduzetništva u saradnji sa Komorskim investicionim forumom (KIF), Nordijskom poslovnom alijansom u Srbiji, ambasadom Kraljevine Danske, ambasadom Republike Finske i ambasadom Kraljevine Švedske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.