Beogradski bezbednosni forum, Francuska poslala loš signal

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2019, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradski bezbednosni forum, Francuska poslala loš signal

Počeo je 9. Beogradski bezbednosni forum, na kojem će predstavnici međunarodne i domaće politike i diplomatije, akademske zajednice i civilnog društva, narednih dana razgovarati o geopolitičkim temama vezanim za budućnost Balkana i šire. Posebna pažnja biće posvećena regionalnoj stabilnosti i održivom miru.

Istraživač na Univerzitetu u Bratislavi Aliaksej Kazarski izjavio je danas da, uprkos svim izazovima, ne postoji alternativa evroatlantskim integracijama regiona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Zapadnog Balkana.

Evroatlantske integracije regiona su verovatno jedini način da se u potpunosti stabilizuje Zapadni Balkan, ocenio je u izjavi Tanjugu Kazarski, koji učestvuje na Beogradskom bezbednosnom forumu.

On je naveo i da je to, pre svega, u interesu građana zemalja u regionu.

Ističe i da region bez sumnje treba da bude pozicioniran na "političkom Zapadu".

"Ali takozvana normativna moć Evropske unije je oslabila i to dodatno utiče na evropske integracije, pa na osnovu toga postoji realan strah da će evropska perspektiva regiona biti na određeni rok odložena", napominje Kazarski.

Upitan kako komentariše uticaj Ruske Federacije u regionu, Kazarski smatra da Rusija koristi različite mehanizme, kako bi brojnim zemljama blokirala pristupanje u EU, ali i pristupanje u NATO.

"Ako ne uspe u tome, preuzima neku vrstu osvete... Primer za to je afera u Crnoj Gori", kaže Kazarski.

Prema njegovim rečima, problem je što Rusija smatra da su evropske i evroatlantske integracije pojedinih zemalja igra "sa pobednikom i pobeđenim".

"U tom smislu Rusija vidi uspeh Evropske unije i NATO kao lični gubitak. To je problem koji je ostao od vremena Hladnog rata, kao svojevrstan "mejnstrim" koji savremeno rukovodstvo Rusije gaji iz prethodnog istorijskog perioda te zemlje", zaključio je Kazarski.

Francuska poslala loš signal zemljama Zapadnog Balkana po pitanju EU

Francuska je, blokirajući otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, poslala loš signal zemljama Zapadnog Balkana po pitanju mogućnosti proširenja unije u narednih pet godina, ocenio je danas profesor Neven Anđelić sa Univerziteta u Londonu.

"Lično sam vrlo pesimističan o mogućnosti daljeg proširenja u narednom ciklusu od pet godina", rekao je Anđelić za Tanjug na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Kako je rekao, mogu se čuti prigovori da se predsednik Francuske Emanuel Makron već ponaša kao da je u "post bregzitu", to jest, kao da nema Velike Britanije da mu oponira i da će on imati odlučujuću reč po pitanju vođenja i proširenja EU, što je problematično.

"Francuska traži da se ustanovi i precizno utvrdi proces i da se tek onda krene sa proširenjem EU. Srbija bi mogla da bude u rangu Crne Gore u evropskim integracijama, odnosno da je sustigne, ali pitanje je koliko je to u interesu Srbije koja traži investicije, dok je EU uslovljava", naveo je Anđelić.

Smatra da politika uslovljavanja trenutno ne pogoduje srpskoj ekonomiji.

Skeptičan o inicijativi "Mali Šengen"

Na pitanje šta misli o inicijativi "Mali Šengen", u kojoj su za sada Srbija, Severna Makedonija i Albanija, Anđelić je kazao da je skeptičan da će se tom inicijativom napraviti neki značajniji korak, pošto svaka od vlasti u te tri zemlje treba da dobije podršku svojih birača za "snažnije povezivanje".

"Imamo nacionalističke politike i partije, onda i oni koji su manje orijentisani na to moraju da prave ustupke zbog birača", rekao je on.

Dodaje da svaka zemlja procenjuje da li će pre nešto postići u paketu ili pojedinačno, kao i da je EU učinila prvi pogrešan korak kada je počela sa proširenjem na Zapadnom Balkanu pojedinačno, a ne u paketu.

Anđelić kaže da je tako Hrvatska imala problema sa Slovenijom kada je pristupala EU, a da sada Srbija ima problem sa Hrvatskom.

On je podsetio da Hrvatska od 1. januara preuzima predsedavanje EU i da će i od unutrašnjih političkih zbivanja u toj zemlji zavisiti i predsedavanje i odnos Hrvatske sa Srbijom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pravda u svetu podela u fokusu Beogradskog bezbednosnog foruma

Izvor: RTS, 16.Okt.2019

Počeo je deveti Beogradski bezbednosni forum pod nazivom "U potrazi za pravdom u svetu podela", a prisutne su pozdravili direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić i šef Misije OEBS-a Andrea Oricio. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.