Počelo suđenje za ubistvo novinara Jana Kucjaka

Izvor: B92, 19.Dec.2019, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje za ubistvo novinara Jana Kucjaka

Bratislava -- U Slovačkoj je danas počelo suđenje biznismenu Marjanu Kocneru i još trojici optuženih za ubistvo novinara Jana Kucjaka i njegove verenice Martine Kusnirove.

Osumnjičeni su se pojavili pred sudom u Pezinoku, udaljenom 20 kilometara severoistočno od Bratislave. Ubistvo novinara i njegove verenice februara 2018. godine podstaklo je masovne demonstracije protiv korupcije, koje su prisilile tadašnjeg premijera Roberta Fica da podnese ostavku, podseća Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kucjak i Kusnirova su ubijeni u njihovoj kući nedaleko od Bratislave.

Tužioci navode da je Kocner, koji je bio predmet Kucjakovog izveštavanja o korupciji, ugovorio njegovo ubistvo.

Kocner i dvojica navodnih saučesnika izjasnili su se da nisu krivi, dok je četvrti osumnjiceni priznao krivicu, izvestila je slovačka televizija RTVS, citirajući policijske izvore.

Peti saučesnik je sklopio sporazum o priznanju krivice sa tužiocima da bi nastupio kao svedok.

Na preliminarnom ročištu, sudije bi trebalo da ili odrede datum glavnog ročišta ili traže od tužilaca dodatne dokaze.

Slučaj će biti test za slovačku policiju i sudske vlasti, nakon što je istraga utvrdila postojanje veze izmedju Kocnera i bezbednosnih zvaničnika.

Bivši glavni tužilac Slovačke Dobroslav Trnka optužen je juče za zloupotrebu položaja zbog prikrivanja zapisa iz tajne operacije koja baca svetlo na ubistvo 27-godišnjeg istraživačkog novinara Kucjaka i njegove verenice, preneli su slovački mediji.

Prema izveštaju portala Aktualiti.sk, policija je podnela krivičnu prijavu protiv Trnke, dok je u saopštenju policije osumnjičeni identifikovan samo inicijalima D.T.

Policija navodi da se sumnja da je on primio i sklonio zapis iz operacije tajne službe od pre 10 godina o nedozvoljenim vezama između političara i biznismena sa ciljem da stekne finansijsku dobit.

U saopštenju se kaže da je osumnjičeni primio zapis od čoveka sa inicijalima M.K, koji se, prema mišljenju slovačkih medija, odnose na uglednog biznismena Marjana Kocnera koji je optužen da je naručio ubistvo Kucjaka, nakon što je bio predmet njegovih izveštaja.

Trnka, koji nije uhapšen, nije želeo da komentariše slučaj.

Policijska istraga dovela je do još nekoliko ostavki visokih zvaničnika zbog ranijih kontakata sa istaknutim preduzetnikom Marijanom Kočnerom, koji je bio predmet Kucijakovog istraživanja i koji je optužen je da je naredio njegovo ubojstvo.

U policijskoj izjavi se navodi da je osoba inicijala D.T. primila i čuvala zapise starih tajnih operacija koje bi mogle dovesti u vezu političare i preduzetnike, a sa namerom ostvarivanja finansijske dobiti. U izjavi se kaže da je osumnjičeni primio snimak od drugog muškarca inicijala M.K. za šta slovački mediji smatraju da se radi o Kočneru, prenosi Radio slobodna Evropa.

Ubistvo 27-godišnjeg istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice u februaru 2018. godine, pokrenulo je masovne proteste i dovelo do ostavke premijera Slovačke.

Nekoliko meseci pre ubistva, Kucijak je policiji rekao da je Kočner zapretio da će početi da prikuplja podatke o njemu i njegovoj porodici ali policija nije reagovala.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.