Počeli radovi na rekonstrukciji vodovoda u Čurugu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jun.2020, 17:44

Počeli radovi na rekonstrukciji vodovoda u Čurugu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević posetio je danas opštinu Žabalj, gde je zajedno sa predsednikom Opštine Čedomirom Božićem obišao početne radove na rekonstrukciji vodovodne mreže u Čurugu.

Sekretar Radojević ja istakao da je za realizaciju tog važnog projekta, koji se odvija celom dužinom Ulice Đure Jakšića, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu sa 80 odsto učestvovao u ukupnoj investiciji čija je vrednost 22 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << miliona dinara.

On je rekao da je posebno važno što se predlozi građana upućuju od strane lokalne samouprave ka višim nivoima vlasti, te da se zajednički rešavaju na najbolji mogući način, kao što se vidi na ovom primeru u Čurugu.

„Drago mi je što imamo ovako aktivnu saradnju sa Opštinom Žabalj, koja nam je delegirala prioritetne projekte. Ovo su zahtevali pre svega meštani Čuruga. Na ovaj način ćemo povećati kapacitet i obezbediti stabilno vodosnabdevanje u Ulici Đure Jakšića u dužini od blizu kilometar i po“, rekao je sekretar Radojević. On je podsetio na još dva potpisana ugovora sa ovom opštinom u Južnobačkom okrugu. Prvi ugovor tiče se uređenja atarskih puteva u katastarskoj opštini Čurug, dok je drugi namenjen uređenju preko 16 kilometara kanalske mreže u Čurugu i Žablju. Vrednost ovih ugovora je po devet miliona dinara. Reč je o projektima koji bi trebalo da budu završeni do jeseni.

Predsednik Opštine Čedomir Božić istakao je da žabaljska opština i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ostvaruju izuzetnu saradnju na korist građana, poput ovog koji je danas započet i kojim treba da budu rešeni postojeći problemi sa vodosnabdevanjem i protokom vode u ovom delu naselja.

U okviru ove posete, sekretar Radojević je obišao i dva registrovana poljoprivredna gazdinstva, domaćina Petra Radišića u Čurugu i Jelene Tepić u Gospođincima.

Radojević je ovom prilikom istakao da je gazdinstvo porodice Radišić pravi primer kako se primarna proizvodnja mleka može unaprediti u preradne kapacitete.

„Resorni sekretarijat podržava i primarnu i prerađivačku proizvodnju, a ovo imanje subvencionisali smo za opremanje stočarske farme, kao i ulaganje u savremenu opremu za preradu mleka u sir. Zajednički je investirano 12 miliona dinara, u čemu je Sekretarijat učestvovao sa blizu šest miliona“, istakao je Radojević i dodao da je za sve one koji se premišljaju da li da se upuste u ovakvu vrstu proizvodnje odgovor apsolutno potvrdan. Reč je o malom gazdinstvu sa 20 grla, osposobljenom za proizvodnju visokokvalitetnog sira, koje je našlo put do zahtevnog tržišta.

Domaćica gazdinstva Radišić, Zorica Radišić, istakla je da im dosta znači pomoć koju su dobili od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, jer su tako modernizovali farmu i gazdinstvo.

„S obzirom na to da se proizvodnjom bavimo više od 100 godina i da svaka generacija donosi nove recepture i nove procese, ova subvencija nam je pomogla da osavremenimo proizvodnju i pružimo bolji kvalitet“, rekla je ona.

Radojević je na imanju Radeta Tepića u Gospođincima rekao da je reč o primeru mladih poljoprivrednika koji su pokazali kako je moguće baviti se intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom luka i paprike na 15 hektara zemlje uz adekvatnu pomoć državnih organa.

„Postoje i lepi primeri mladih koji ostaju na selu. Jelena i Rade Tepić, brat i sestra iz Gospođinaca, odlučili su da nastave poljoprivrednu proizvodnju svojih roditelja i na taj način obezbede sebi egzistenciju na selu. Oni su zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu investirali 31 milion dinara u opremu, od čega je subvencija Sekretarijata oko 21 milion“, naveo je Radojević. On je dodao da je reč o značajnoj investiciji iz Pokrajine u intenzivnu proizvodnju s ciljem da mladi ljudi poput ove porodice ostanu na selu. Zahvaljujući tome Tepići su kupili svu neophodnu opremu za bavljenje savremenom povrtarskom proizvodnjom, od sistema za navodnjavanje do agregata, pakerice, solarnih panela, sortirke i hladnjače. Radojević je uputio poziv svim mladim poljoprivrednicima da se bave intenzivnom proizvodnjom i da ostanu na selu, što će Sekretarijat finansijski podržati.

Rade Tepić je istakao važnost subvencija iz Pokrajine, jer tako uspeva da pojeftini svoju proizvodnju i nadomesti nedostatak radne snage. Posebno je izdvojio solarne panele koji proizvode električnu energiju za navodnjavanje. Sekretarijat je pomogao sa preko 60 odsto, a investicija će uz ovu podršku biti isplativa već za tri godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.