Počeli radovi na gasovodu Turkmenistan-Avganistan-Pakistan-Indija

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Sep.2015, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli radovi na gasovodu Turkmenistan-Avganistan-Pakistan-Indija

AŠHABAD- Četiri države su dugo planirale ambiciozni projekat da bi podmirile svoje energetske potrebe, ali su administrativna pitanja i nemiri u Avganistanu do sada kočili njegovu realizaciju

Turkmenistan je pokrenuo radove na ambicioznom 1.800 kilometara dugom gasovodu ka Indiji, preko Pakistana i Avganistana, javili su danas mediji u Ašhabadu.

"Specijalisti Instituta za naftu i gas pri državnoj korporaciji Turkmengas otpočeli su inženjerske i nadzorne radove >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na ruti budućeg gasovoda Turkmenistan-Avganistan-Pakistan-Indija (TAPI)", navodi list "Neutral Turkmenistan", precizirajući da će sama izgradnja gasovoda početi u decembru, prenosi agencija Frans pres.

Četiri države su dugo planirale ambiciozni projekat da bi podmirile svoje energetske potrebe, ali su administrativna pitanja i nemiri u Avganistanu do sada kočili njegovu realizaciju.

Četiri strane su se prošlog mjeseca dogovorile da će Turkmengas predvoditi konzorcijum koji će graditi 10 milijardi dolara vrijedan gasovod, iako se očekuje i učešće inostranih partnera.

Predsjednik Turkmenistana, Gurbanguli Berdimuhamedov, izjavio je prošlog mjeseca da su japanske i južnokorejske kompanije izrazile interesovanje za ulaganje u TAPI, a pozvao je i turske kompanije da se uključe u tendere.

Gasovod bi trebalo da prenosi do 33 milijarde kubnih metara gasa godišnje od 2018, od čega bi najveći deo odlazio u Indiju i Pakistan.

Projekat je od velike važnosti za Turkmenistan, čija se privreda gotovo u potpunosti zasniva na proizvodnju energenata, i koji značajno zavisi od Kine, kojoj prodaje 75 odsto ukupnog izvoza gasa.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.