UŽIVO Odlučeno: Zatvaranje; Ništa ne radi od subote u 12 do ponedeljka u 6 časova

Izvor: B92, 05.Mar.2021, 16:03

UŽIVO Odlučeno: Zatvaranje; Ništa ne radi od subote u 12 do ponedeljka u 6 časova

Završena je sednica Kriznog štaba, na kojoj je bila analizirana aktuelna epidemiološka situacija. Odlučeno je da bude zatvaranja od subote od 12 časova.

U subotu će sve raditi do 12 časova, a do ponedeljka do 6 časova ujutru radiće samo prodavnice hrane, lekova i goriva, rekao je član Kriznog štaba dr Predrag Kon i dodao i da će od ponedeljka na onlajn nastavu preći srednje škole. On je za B92.net objasnio i da se razmatrala i onlajn nastava za osnovce, ali da taj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predlog nije prihvaćen.

Pozorišta će moći da rade, sportski događaji koji su zakazani mogu da se održavaju, ali bez publike. Kako navodi, u ponedeljak će sve raditi kao i pre mera donetih na današnjoj sednici.

Na pitanje da li će naredna dva dana imati efekat kaže - "Mislim, ali neće biti dovoljno".

On je dodao da je "jedino na šta se oslanjamo imunizacija" i naglasio da je imunitet od vakcine veći od onog nakon preležane bolesti.

“Relativno je šta neko doživljava da li ima ili nema problema. Nemoguća misija je da virus potpuno nestane”, dodaje.

Prema njegovim rečima - imamo oružje u rukama i moramo da ga koristimo, rekao je misleći na vakcine. “Najbolje bi bilo zatvaranje i vakcinacija, ali moramo da shvatimo da postoje drugi uglovi gledanja i traži se rešenje”, dodaje.

Krizni štab će se ponovo sastati u utorak, rekao je Kon i dodao da oko mera nema obrazloženja, da su to odluke, dok o tome šta je na sednici bilo iza vrata ne želi da govori.

"Sasvim sigurno da je bilo razmena mišljenja - i energičnih. Rezultat toga je da imamo ovo što sad prenosim. U utorak je nastavak. Dugotrajno zatvaranje teško da je opcija za Srbiju. Isto tako nemoguće je da se ne reaguje na povećanje aktivnosti virusa", dodaje.

Kaže da su ovo odluke Kriznog štaba, a ne samo medicinskog dela, i dodaje da neko razmenu mišljenja shvata kao nesporazum, neko kao konflikt.

"Ako idemo samo na zatvaranja, vrtećemo se ukrug. Zatvaranja su neophodna. Idemo dalje. Moramo nastaviti ovaj posao i da ga privedemo kraju", kaže dr Predrag Kon.

Na pitanje ko ga je ubedio da su današnje mere dovoljne odgovara da iz dana u dan nemamo povećanje broja novozaraženih, iako je to na ogromnoj visini. "Bolje nego da nemamo nikakve mere", kaže.

Prema ranijim najavama članova Kriznog štaba, na sednici je trebalo da bude doneta odluka o pooštravanju mera, a za to se danas založio i državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Pre početka sednice dr Branislav Tiodorović rekao je za B92.net da je napet kao puška. "Napet sam kao puška. Ne mogu vam sada ništa reći. Ali svakako da ćemo videti na sednici", rekao je Branislav Tirodorović.

Moj stav vam je poznat, kazao je dr Predrag Kon.

Na prethodnoj sednici, medicinski deo Štaba založio se za potpuno zaključavanje, bar na sedam do 10 dana, a tada je ostavljeno da konačna odluka bude doneta za nekoliko dana. Za prethodni vikend važile su mere koje su podrazumevale da ugostiteljski objekti i tržni centri rade do 14 sati.

Broj zaraženih na dnevnom nivou je oko 4.000 prethodnih dana, što nikako ne obećava, pa se i očekivalo da se mere pooštre.

Zamenik gradonačelnik Goran Vesić ponovio je ranije danas da Beograd neće glasati za odluku o potpunom zatvaranju.

"Ukoliko bi bila doneta odluka o potpunom zatvaranju ili skraćivanju radnog vremena, ona bi bila pogrešna, jer neće doprineti normalizaciji života i to ću reći na sastanku Kriznog štaba. Beograd neće glasati za tu odluku, koju je praktično nemoguće sprovesti", rekao je Vesić gostujući na kanalu Vesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.