Izvor: Blic, 19.Okt.2019, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pobednik" je krio misterioznu poruku, a onda je otkriveno da ona pripada "STAZI BIVŠIH POKOJNIKA" i ovo je priča o njoj

Nakon što je prilikom uklanjanja statue Pobednika sa postamenta na Kalemegdanu pronađen kamen na kojem je bila uklesana poruka STA [...] [...] S KOJOM J[...] U BRAKU 18[...], konačno je utvrđeno o čemu se radi. Naime, današnjim žiteljima Beograda je malo poznato da je na prostoru današnjeg Tašmajdanskog parka postojalo Staro groblje koje je zvanično zatvoreno 1927. godine. Posthumni ostaci su prebačeni na Novo groblje, a oni spomenici koji nisu našli svoje mesto na novoizabranoj lokaciji, korišćeni su uredbom tadašnje gradske vlasti na sanaciji Kalemegdana, a kako je sam slučaj pokazao, i tokom pravljenja postolja za jedan od simbola Beograda, Meštrovićevu statuu Pobednika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.