Plete se mreža: Još jedna srpska opština ulazi u albansku zajednicu?

Izvor: B92, 24.Apr.2021, 13:11

Plete se "mreža": Još jedna srpska opština ulazi u albansku zajednicu?

Opština Bujanovac postaće član Zajednice albanskih opština u regionu, prenose mediji.

Prvi korak ka potpisivanju članstva je usvajanje ove odluke na poslednjoj sednici Skupštine opštine.

Predsednik SO Enver Ramadani izjavio je da će Opština narednih dana objaviti detalje ove odluke. Kako je rekao, nije reč ni o kakvoj političkoj priči, već saradnji svih opština i gradova u regionu u kojima žive Albanci. Međutim, narodni poslanik Nenad Mitrović (SNS) kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je za Srbe ovo još jedna politička provokacija i ništa od čega će bilo ko u opštini imati korist.

Podseća i da srpski odbornici nisu glasali za ovu odluku jer ne prisustvuju sednicima otkako je formirana svealbanska većina u ovoj opštini.

"Ova odluka je samo još jedna u nizu mnogobrojnih provokacija i u njoj se ogleda sva nesposobnost vladajuće većine koja hoće da nas vrati u period sukoba i tenzija na jugu Srbije, umesto da se okrenu razvoju ekonomije, borbi protiv koronavirusa, otvaranju radnih mesta i u svemu tome se oslone na državu u kojoj žive, što je jedino ispravno za bolju zajedničku budućnost Srba i Albanaca", naglasio je on.

Ramadini je istakao da "zajednica ima za cilj razmenu iskustava i zajedničko delovanje u mnogobrojnim projektima i platformama u oblasti urbanizma, inovacija, zaštite životne sredine, kulture, umetnosti", prenose "Novosti".

Predsednik Skupštine Bujanovca nije otkrio odakle je potekla inicijativa da se odbornici izjasne o ulasku u Zajednicu, ali se spekuliše da je kao i u slučaju formiranja svealbanskih koalicija na jugu Srbije posle izbora, ovaj predlog stigao iz Tirane.

Inače, direktorka Sekretarijata Zajednice, koji ima ulogu koordinacionog tela između lokalnih jedinica, jeste Andriola Morina Kambo iz Tirane.

Kako je ona objasnila pre godinu i po dana, iza ove inicijative stoji jasan cilj: objediniti i stvoriti organizovanu svealbansku mrežu lokalne uprave kao telo saradnje.

Zajednica, prema njenim rečima, ne preuzima funkcije lokalnih jedinica, ali koordiniše približavanje albanskog sveta u regionu.

Pre Bujanovca i Preševo je 2016. godine postalo član ove zajednice, u koju su ušle opštine iz Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i sa Kosmeta (Tirana, Priština, Ulcinj, Tuzi, Tetovo i Gostivar), prenose "Novosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.