Pitanje svih pitanja: Ko je Srbin iz snimka sa ruskim špijunom?

Izvor: B92, 21.Nov.2019, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pitanje svih pitanja: Ko je Srbin iz snimka sa "ruskim špijunom"?

Beograd -- Pozadina navodne špijunske afere biće u središtu temeljne istrage najviših bezbednosnih struktura Srbije, pišu "Novosti".

Glavni akteri te afere su bivši zamenik vojnog atašea Rusije akreditovan u Beogradu, pukovnik Georgij Viktorović Kleban, kao i navodni visoki službenik Srbije. Kako navode "Novosti", operacije su verovatno naručene sa Zapada, a cilj je kompromitovanje odnosa zvaničnih Beograda i Moskve.

Identitet navodnog visokog službenika Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji prima mito, a čiji je lik na snimku zamagljen, još je najveća nepoznanica u ovom slučaju.

Prema informacijama "Novosti", najverovatnije nije reč o visokopozicioniranom oficiru, kako je u prvi mah objavljeno, pa čak ni o državnom službeniku.

Postoje čak indicije da je Klebanov kontakt samo prvi čovek jednog skromnog proruskog udruženja koje deluje u Srbiji.

Tokom jučerašnjeg dana pojavile su se i informacije da je snimak star dve godine, a da je snimljeni Srbin civil koji je Rusima uz naknadu ustupao poslovne podatke, prenosi list.

Sagovornik "Novosti" iz bezbednosnog sektora navodi da još nisu poznati svi motivi ove operacije, ali da je vrlo moguće da je naručilac afere - na Zapadu.

Prema njegovim rečima, reperkusije te afere treba tražiti na terenu politike.

"Ovakve akcije najčešće se sprovode kako bi se poremetili medjudržavni odnosi, tako da je mogući motiv objavljivanja snimka narušavanje prijateljskioh odnosa Srbije i Rusije", zaključuje on.

Snimak pustila američka služba - posle više od 50 pokušaja?

"Ruski obaveštajac je van Srbije"

Špijunska afera u Srbiji? Vučić naložio ispitivanje VIDEO

Ministar odbrane hitno napustio sednicu: Situacija je ozbiljna, Vučić skuplja informacije

Afera "ruski špijun": Svi koji se zaklinju u Rusiju neka se zamisle

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija poprište špijunskog rata: Otkrivamo pozadinu snimka ruskog agenta koji je digao naše službe na noge

Izvor: Večernje novosti, 21.Nov.2019

Operacije verovatno naručene sa Zapada, a cilj je kompromitovanje odnosa zvaničnih Beograda i Moskve POZADINA navodne špijunske afere u kojoj su glavni akteri bivši zamenik vojnog atašea Rusije akreditovan u Beogradu, kao i navodni visoki službenik Srbije, biće u središtu...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.