Izvor: Nezavisne Novine, 10.Avg.2018, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrič: Kosovski problem riješiti podjelom, to je "novi realizam" Balkana

BEOGRAD - Austrijski diplomata Volfgang Petrič, nekadašnji Specijalni izaslanik EU za Kosovo i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, smatra da treba pristati na mijenjanje granica kako bi se riješio kosovski problem.

U razgovoru za Blic, ovaj diplomata ne koristi ni termin podjela ni razgraničenje, ali, kako kaže, to bi bila "administrativna kozmetička korekcija", te pojašnjava zašto se za takvo rješenje zalaže.

"Ako do toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << uopšte dođe riječ je o manjim kozmetičkim korekcijama koje bi uticale na manji broj sela u okolini Bujanovca i Kosovske Mitrovice", navodi Petrič.

Prema njegovom objašnjenju, "kozmetička korekcija" kroz nekoliko sela neće imati negativan "domino efekat" na ostale države u regionu i zbog toga nema bojazni od prelivanja sukoba.

Kako bi se eventualno spriječilo da i ostali krenu u prekrajanje granica, Petrič predlaže da se pod pokroviteljstvom EU, UN i OEBS potpiše deklaracija kako "niko drugi, ni u Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji, ne bi dobio pravo da iznese slične dogovore".

"Radilo bi se, ako uopšte dođe do toga, o manjim kozmetičkim korekcijama koje bi uticale na manji broj sela u okolini Bujanovca i Kosovske Mitrovice. To neće mijenjati etničku strukturu bilo koje države, te stoga neće biti mjesta negativnim efektima. U pitanju je ''novi realizam'' Balkana..."navodi Petrič.

Zato kaže da treba podržati dogovor na liniji Tači-Vučić.

"Bolno sam svjestan, to je razočaranje za nas stare ''balkanske kuke''. Ali hej, vremena se mijenjaju - napisao je prvobitno Petrič kao odgovor na članak američkog političkog analitičara Danijela Servera, koji se usprotivio podjeli navodeći da bi takav potez doveo do niza negativnih efekata.

Petrič je, objašnjavajuci svoje prvobitno iznijete stavove precizirao za Blic da vjeruje da je krajnje vrijeme da se finalizuje međusobno prihvatljivo rješenje, posebno kako bi se podržali etnički Srbi na Kosovu, sa obje strane Ibra.

"Čak i nakon manjih korekcija Kosovo bi, kao i Srbija, ostale multietničke države sa jednakim pravima i odgovornostima. Dugo sam se zalagao kao stvar principa za prihvatanje svih postojećih granica, i i dalje se zalažem. Ali, u rijetkim prilikama treba razmisliti dva puta", kaže nekadašnji austrijski ambasador u Beogradu, aludirajuci da bi se u slučaju "podjele" u stvari radilo o "manjim administrativnim korekcijama".

Naglašava da bi međunarodna zajednica (UN, OEBS i ponajviše EU), morale da pomognu da se napiše sveobuhvatni sporazum po najvišim evropskim standardima u kojem bi se jasno stavilo do znanja da takve administrativne korekcije prakticno važe samo za Kosovo.

Petrič kaže da je svjestan da je u pitanju veoma osjetljiv i nov pristup ali i da Balkan mora da ide naprijed, te podsjeća da je predsjednik Aleksandar Vučić svoju političku karijeru vezao za uspješan put Srbije u EU, kao i Hašim Tači.

Tek onda kada kosovsko pitanje bude riješeno, napominje Petrič, svjestan da taj prijedlog ima određene zamke, Srbija će moći, kao i Kosovo, da ide dalje i pokrene stvarne izazove današnjice i sutrašnjice. "Ništa ne bi bilo važnije nego vidjeti narode bivše Jugoslavije i Albanije kao multietničke i demokratske države sa posebnom pažnjom ka svakoj etničkoj manjini, bez obzira u kojoj državi, da se, bolje prije nego kasnije, pridruže EU. Iskreno se nadam da ću vidjeti da se to desi za vrijeme mog života. To je moja lična motivacija za ovaj prijedlog", zaključio je Petrič.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.