Petković u Prizrenu: Važno da čuvamo svoje postojanje na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2022, 10:57

Petković u Prizrenu: Važno da čuvamo svoje postojanje na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković prisustvovao je danas svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi Svetog Đrđa u Prizrenu kojom je obeležena slava Sveti Ćirilo i Metodije, koju danas proslavlja i Prizrenska Bogoslovija.

Liturgiju je sa vladikom raško-prizrenskim i kosovsko-metohijskim Teodosijem služio episkop Kirilo, a Petković je čestitajući praznik vernicima poručio da je važno da čuvamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svoje postojanje na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

"Odavde iz carskog Prizrena upućujemo pozdrav svim ljudima dobre volje. Stari Prizrenci pamte i one dane kada je ovde živelo preko 10.000 Srba. Nažalost, njih ovde više nema kao što ih nema ni u Klini, Istoku, Peći, kao što ih nema u Prištini.Ali činjenica da ovde ima par srpskih duša, da se ovde nalazi katedralni hram Svetog Đorđa, da se ovde nalazi obnovljena živa Bogoslovija koja danas slavi slavu Svetog Ćirila i Metodija jeste pokazatelj da smo svoj na svome i da ovde treba da živimo i da ovde treba da opstanemo i ostanemo", kazao je Petković.

Naveo je da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju mnogo pomogla do sada i istakao da će i ubuduće činiti sve što može i u narednom periodu kako bi Bogoslovija mogla da opstane.

"Ako je izdražala vek i po treba i u narednim vekovima da traje", istakao je Petković.

Prema njegovim rečima, obnavljajući srpske svetinje, učvršćujemo temelje ostanka i opstanka srpskog naroda u južnoj pokrajini.

"Ovaj naš prelepi katedralni hram Svetog Đorđa i Bogoslovija i mnogi hramovi ovde u Prizrenu, ali i širom Kosova i Metohije su bili spaljeni, porušeni u pogromu 2004. godine. Obnvili smo naše svetinje, zato što znamo šta obnavljamo, zato što se borimo da sačuvamo naše srpsko kulturno blago ovde na KiM", naglasio je Petković.

Čestitajući još jednom svima slavu, Petković je poželeo da naša Bogoslovija, koja traje vek i po, traje i u narednim vekovima i decenijama.

Čestitao je slavu i episkopu raško-prizrenskom Teodosiju, rektoru Bogoslovije, svim profesorima, učenicima i preneo im pozdrave predsednika Aleksandra Vučića.

U nastavku posete Kosovu i Metohiji, Petković je prisustvovao i prigodnom kulturno-umetničkom programu prizrenskih bogoslovaca.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели др Петар Петковић (@petarpetkovic.kim)

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Petković u Prizrenu: Važno da čuvamo svoje postojanje na Kosovu i Metohiji

Izvor: Blic, 24.Maj.2022

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković prisustvovao je danas svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi Svetog Ðrđa u Prizrenu kojom je obeležena slava Sveti Ćirilo i Metodije, koju danas proslavlja i Prizrenska Bogoslovija.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.