Peking: Dogovoren početak snimanja Momčilovićevog filma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2018, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peking: Dogovoren početak snimanja Momčilovićevog filma

Sledeće godine će se krenuti u realizaciju filmskog projekta Miroslava Momčilovića "Kineski bez muke", dogovoreno je danas na sastanku pomoćnice ministra kulture Srbije za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ivane Dedić i zamenika direktora Kineske administracije za film Žianga Ksiaolinga.

Predstavnici delegacije Ministarstva kulture i informisanja Srbije, koji borave u Pekingu povodom otvaranje Kulturnog centra Srbije "Ivo Andrić" i "Nedelje srpskog filma", imali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su danas više sastanaka sa svojim kolegama u Kini.

"Dogovorili smo da se sledeće godine krene u realizaciju filmskog projekta "Kineski bez muke" Miroslava Momčilovića u koprodukciji sa Kinom i to završetkom scenarija i odabirom partnera sa kineske strane, kao i da se započne snimanje", rekla je Dedić u izjavi medijima.

Ona je kazala da su ponudili i da jedan kineski umetnik bude gost Festa sledeće godine u svojstvu člana žirija, kao i da je dogovoreno da se naredne godine u Beogradu organizuju "Dani kineskog filma".

Sa zamenikom direktora Državne administracije za radio i televiziju Fan Veipingom dogovoreno je da se potpiše Sporazum o saradnji sa Radio televizijom Srbije i da se omogući razmena medijskog sadržaja koji poseduje kineska strana, a koji se tiče nauke i umetnosti.

Inače u Kini postoji 2.600 TV stanica i 80.000 produkcijskih kuća, a 80 stanica ima programe iz oblasti nauke i kulture.

Pomoćnik ministra kulture za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti Dejan Masliković razgovarao je danas sa profesorom Pekinškog univerziteta za poštu i telekomunikacije Čengom Hongom o digitalizaciji kulturnog nasleđa.

Masliković je u izjavi podsetio da je delegacija Kine bila letos u Srbiji i tom prilikom su održali dve prezentacije određenih tehničkih uređaja i opreme koje proizvode, uključujući softvere za predstavljanje digitalizovanog kulturnog nasleđa.

"Iskoristili smo dolazak u Kinu da nastavimo pregovore i kineska strana je vrlo zainteresovana da jedan od muzeja u Srbiji potpuno digitalno opreme kao pokazni muzej za region i za dalji nastup kineske tehnologije u ovoj oblasti u Evropi", objasnio je Masliković.

On je dodao da će u narednom periodu organizovati konferenciju na kojoj će kineski stručnjaci predstaviti svoju tehnologiju za virtuelnu realnost i predstavljanje 3D objekata, što je urađeno u Zabranjenom gradu.

"Očekujemo sledeće godine da jedan beogradski muzej postane centar kineske digitalne tehnologije", rekao je Masliković.

Na pitanje o kom muzeju je reč, Masliković je kazao da su u toku pregovori i da treba da vide koji muzej ima dovoljan broj posetilaca i koji može da privuče publiku iz regiona.

"Bitno je da muzej ispuni zahteve kineske strane - da imaju atraktivnu postavku i da mogu da privuku posetioce iz regiona", dodao je Masliković.

Delegacija Ministarstva kulture i informisanja Srbije, predvođena ministrom Vladanom Vukosavljevićem, prisustvovala je danas otvaranju "Nedelje srpskog filma" u Pekingu, a Vukosavljević je tom prilikom dao više intervjua kineskim medijima.

Otvaranje "Nedelje srpskog filma", projekcijom filma "Enklava" Gorana Radovanovića, prethodi sutrašnjem otvaranju Kulturno-informativnog centra "Ivo Andrić", gde je planirano da govori i ministar kulture NR Kine Luo Šugang.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.